Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 141 / 21 september 2011

Lolle Nauta Forum: Aihwa Ong over paspoort baby's

Biotechnologie en burgerschap in een globaliserende wereld

Onze mogelijkheden op biotechnologisch gebied lijken onbegrensd. Ook in letterlijke zin gaan we steeds vaker de grenzen over met ontwikkelingen als buitenlandse draagmoeders en de mogelijkheid om een baby in het buitenland te bestellen. Bestaande barrières voor zowel gezinsformatie als de toekenning van nationaal burgerschap worden doorbroken. Baby's gaan zo fungeren als paspoort. Tijdens het Lolle Nauta Forum spreekt de Amerikaanse antropologe Aihwa Ong over biotechnologie, burgerschap en globalisering op donderdag 6 oktober van 20.00-22.00 uur in de Aula van het Academiegebouw.

Biotechnologieën zoals DNA-technieken en stamcelonderzoek grijpen in op onze politiek en ons thuisgevoel, het idee ergens bij te horen. Zowel op individueel als op collectief niveau worden uiteenlopende elementen als naties, lichamen, rechten en plichten opnieuw met elkaar verknoopt. In een globaliserende wereld genereren nieuwe vormen van leven nieuwe modellen van burgerschap. Aihwa Ong beschrijft en beoordeelt deze ontwikkelingen op het snijpunt van biotechnologie, burgerschap en globalisering. Annemarie Mol, hoogleraar antropologie van het lichaam, geeft een kritisch commentaar.

Aihwa Ong

Aihwa Ong is als hoogleraar antropologie verbonden aan de Universiteit van Californië in Berkeley (USA). Ze werkt vanuit een interdisciplinaire benadering en haar ideeën zijn toonaangevend in debatten over globalisering en moderniteit. Haar meest recente boeken zijn: 'Asian Biothech: Ethics and Communities of Fate' (2010) en 'Worlding Cities: Asian experiments and the Art of Being Global' (2011).

Coreferent Annemarie Mol is hoogleraar antropologie van het lichaam aan de Universiteit van Amsterdam. In haar boek 'The Body Multiple'(2002) geeft ze een gedetailleerde etnografische beschrijving van de dagelijkse praktijk in een ziekenhuis. In 'De logica van het zorgen' (2008) schrijft ze kritisch over het proces om het lichaam te kennen en te interveniëren in lichamen.

Lolle Nauta Forum

Het Lolle Nauta Forum (LNF) is een initiatief van de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen, i.s.m. Studium Generale Groningen en de Volkskrant, ter bevordering van het publieke debat en vernoemd naar Lolle Nauta, zelf publiek intellectueel en hoogleraar sociale filosofie en wetenschapsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1971 tot 1994. Eerdere sprekers in het Lolle Nauta Forum zijn Richard Sennett, Ian Buruma en Tariq Ramadan.