Gilead en Boehringer Ingelheim ondertekenen licentieovereenkomst voor nieuwe HIV niet-katalytische integraseremmers

Verbindingen vertegenwoordigen nieuwe klasse antiretrovirale geneesmiddelen

FOSTER CITY, Californië (VS) en INGELHEIM, Duitsland--(BUSINESS WIRE)-- 20111006 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) en Boehringer Ingelheim hebben vandaag bekendgemaakt dat de bedrijven een licentieovereenkomst hebben gesloten waaronder Boehringer Ingelheim aan Gilead exclusieve wereldwijde rechten heeft verleend op onderzoek, ontwikkeling en op de markt brengen van hun nieuwe non-catalytic site integrase inhibitors (NCINI's) voor hiv. Deze bevat de hoofdverbinding BI 224436, die is beoordeeld in de Fase 1a dosisescalatiestudie ter beoordeling van de biobeschikbaarheid en de farmacokinetische eigenschappen bij gezonde vrijwilligers.

NCINI's richten zich op de sleutelcomponent van het hiv-virus dat verantwoordelijk is voor de opname van het virale DNA in het menselijk genoom. NCINI's remmen de hiv-integrase door binding aan een nieuwe plaats, anders dan de katalytische plaats die wordt gebruikt door de huidige klasse integraseremmers en kunnen daarom een gedifferentieerd resistentieprofiel bezitten vergeleken met raltegravir of elvitegravir.

“We zijn erg blij met het sluiten van deze licentieovereenkomst. De Boehringer Ingelheim verbindingen betekenen een aanvulling op onze interne ontdekkingsprogramma's en de inspanningen liggen op één lijn met onze inzet om door te gaan met de innovatie op het gebied van hiv,” aldus Norbert Bischofberger, PhD, Executive Vice President, Research and Development en Chief Scientific Officer, Gilead Sciences. “We kijken ernaar uit om BI 224436 of andere verbindingen tot klinische ontwikkeling te brengen.”

“De oprechte interesse van beide bedrijven in het verder ontwikkelen van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de virologie wordt weerspiegeld in het doel van deze samenwerking, het aanpakken van behoeften van patiënten waaraan tot nu toe nog niet is voldaan,” aldus Prof. Dr. Klaus Dugi, Corporate Senior Vice President Medicine van Boehringer Ingelheim. “Terwijl Gilead de integraseremmers voor hiv tot klinische ontwikkeling zal brengen, zullen wij onze ontwikkelingsinspanningen richten op andere verbindingen in onze virologiepijplijn, met name onze portefeuille op het gebied van hepatitis C.”

Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal Gilead aan Boehringer Ingelheim een betaling vooraf doen. Boehringer Ingelheim kan aanvullende betalingen ontvangen op basis van het bereiken van bepaalde ontwikkelings-, registratie- en commerciële mijlpalen alsmede royalty's op toekomstige nettoverkopen.

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe therapieën ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor nog onvervulde medische behoeften. De missie van het bedrijf is het wereldwijd verbeteren van de zorg aan patiënten die lijden aan levensbedreigende ziekten. Gilead is gevestigd in Foster City, Californië (VS) en is actief in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific. Bezoek voor meer informatie over Gilead www.gilead.com.

Over Boehringer Ingelheim

De Boehringer Ingelheim groep behoort tot de 20 meest vooraanstaande farmaceutische bedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Ingelheim, Duitsland, en is wereldwijd actief met 145 vestigingen en meer dan 42.000 medewerkers. Sinds het bedrijf werd opgericht, in 1885, heeft het familiebedrijf zich ingezet voor het onderzoeken, ontwikkelen, fabriceren en op de markt brengen van nieuwe producten van hoge therapeutische waarde voor de humane en de diergeneeskunde.

Als centraal element van zijn cultuur is Boehringer Ingelheim trouw aan sociale verantwoordelijkheid, waaronder betrokkenheid bij sociale projecten, zorg voor medewerkers en hun gezin en het bieden van gelijke kansen voor alle medewerkers vormt de basis van hun wereldwijde activiteiten. Wederzijdse samenwerking en respect alsmede bescherming van het milieu en duurzaamheid zijn intrinsieke factoren in alle activiteiten van Boehringer Ingelheim.

In 2010 was het netto-verkoopcijfer van Boehringer Ingelheim rond de 12,6 miljard euro, terwijl ongeveer 24% van de nettoverkopen werd besteed in hun grootste bedrijfssegment, op recept verkrijgbare geneesmiddelen in onderzoek en ontwikkeling.

Bezoek voor nadere informatie www.boehringer-ingelheim.com.

Forward-looking statement van Gilead

Dit persbericht bevat forward-looking statements, binnen de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderworpen zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren die ertoe zouden kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van die waarnaar wordt verwezen in de forward-looking statements, inclusief het risico dat is gerelateerd aan de ontwikkeling van Boehringer Ingelheim’s nieuwe NCINI's voor hiv, waaronder BI 224436. Er zijn ook risico's die te maken hebben met huidige en toekomstige klinische studies naar BI 224436, waaronder de mogelijkheid van ongunstige resultaten en de behoefte om de studies te veranderen of uit te stellen of aanvullende trials uit te voeren. Daardoor is het mogelijk dat Boehringer Ingelheim’s nieuwe NCINI's voor hiv, waaronder BI 224436, nooit met succes op de markt worden gebracht. Bovendien kan Gilead een strategische beslissing nemen en stoppen met de ontwikkeling van Boehringer Ingelheim’s nieuwe NCINI's voor hiv, waaronder BI 224436. Deze en andere risico's staan in detail beschreven in het kwartaalverslag van Gilead op formulier 10-Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni 2011, zoals ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Alle forward-looking statements zijn gebaseerd op informatie waarover Gilead nu beschikt. Gilead neemt geen verplichting op zich om dergelijke forward-looking statements te actualiseren.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead
Susan Hubbard, +1 650-522-5715 (Investeerders)
Erin Rau, +1 650-522-5635 (Media)
of
Boehringer Ingelheim
Julia Meyer-Kleinmann, +49-6132-778271
Corporate Communications

press@boehringer-ingelheim.com

Ticker_symbol NASDAQ:GILD