Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 26 september

Dion Nijland: Musician in Residence bij JIN

Bassist Dion Nijland is dit seizoen Musician in Residence van Jazz Impro Nijmegen (JIN). Na eerdere succesvolle edities met Mete Erker, Yonga Sun en Angelo Verploegen is nu de veelzijdige bassist aan de beurt. In vier concerten presenteert hij nieuwe combinaties en kleine experimenten met musici waarmee hij niet eerder in die bezetting gespeeld heeft. De nadruk ligt op improvisatie in een triobezetting. "In een trio kun je nooit even indutten en je verbergen achter de ander, ieder moet op het scherpst van de snede spelen".

Dion Nijland speelt onder andere in Dimami en de Talking Cows, bands die al eerder in het programma van de JIN hebben gestaan.

Op 6 oktober trapt Nijland zijn residency af, met Jeffrey Bruinsma op viool en John Engels op drums. Een combinatie die een beetje doet denken aan een 'Hot Club de France orkestje'.


1 maart 2012. Een beproefd concept: het pianotrio. Maar dan in een nieuwe samenstelling. Met Dion Nijland, Michiel Braam en Christian Thomé.


5 april 2012. Samen met de bassisten Wilbert de Joode en Ernst Glerum gaat Nijland op zoek naar de verschillende speelmogelijkheden en sounds van de contrabas. "Teveel bas? Ik dacht het niet."


7 juni 2012. Vanavond speelt Nijland eens in een ander saxofoontrio dan zijn vaste groep Dimami. Met Jasper Blom, saxen, en Onno Govaert, drums.

Dion Nijland
Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij speelt jazz, improvisatie- en wereldmuziek in de groepen Dimami, De Bende van Drie, Talking Cows, Lilian Hak, TOM en het Oleg Fateev Trio. In 2006 heeft Dimami De Young Vips Tournee gedaan. Het concert in Het Bimhuis werd door de VPRO opgenomen en uitgebracht onder de titel Nearby Distances (2007). Hierop staat louter eigen werk geschreven door Nijland. Afgelopen januari bracht de band de cd Shadow of a Cloud uit. De Bende van Drie bracht begin 2008 de lovend ontvangen cd Stromen uit. Inmiddels is het tweede album, getiteld Traces of Tides, verschenen. Talking Cows gooide hoge ogen met Dairy Tales (2008).

Dion Nijland, Musician in Residence
Datum: 6 oktober, 1 maart, 5 april & 7 juni
Aanvang: 20.30u
Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Entree: E10/6,50 (student)

www.myspace.com/dionnijland