Ingezonden persbericht



Utrecht, donderdag 6 oktober 2011

Standpunt: Niet boren zolang gevolgen voor drinkwater onbekend zijn


* Vitens, 's lands grootste drinkwaterbedrijf, vindt dat er niet naar schaliegas moet worden geboord voordat er duidelijkheid is over de gevolgen voor het drinkwater.
* 'De plannen zorgen voor veel onrust bij onze klanten, zeker in Gelderland en Overijssel', zegt Rik van Terwisga, algemeen directeur bij Vitens. 'Voor ons staat de veiligheid voorop. De kwaliteit van het kraanwater is van een zeer hoog niveau en wij willen onze 5,4 miljoen klanten kunnen garanderen dat dat ook zo blijft.'
* Gelderland en Overijssel zijn door het rijk aangewezen als locaties waar schaliegas gewonnen kan worden. In de steenkoollagen onder Twente en de Achterhoek liggen grote hoeveelheden steenkoolgas.
* Daarbij moet gekeken worden naar de chemicaliën die worden gebruikt in het proces om gas vrij te maken uit de kleihoudende lagen.
* Eerder al riep Vitens de Kamer op de zorgen omtrent het winnen van schaliegas serieus te nemen.
* Het ministerie van Economische Zaken heeft het Australische bedrijf Queensland een concessie verleend om naar gas te boren in Twente en de Achterhoek.
* Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de boringen voor de kwaliteit van het grondwater waaruit het drinkwater wordt bereid. Het gaat hierbij onder meer om het risico dat de boringen beschermende lagen boven en onder het grondwater, worden doorbroken. Ook baren de chemicaliën die onder hoge druk worden gebruikt in het proces om het gas vrij te maken zorgen.
* Vitens staat open voor nieuwe technologische ontwikkelingen en doet de deur niet dicht, zolang de kwaliteit van het drinkwater maar niet in het geding is.
* Vitens pleit voor gedegen onderzoek naar de risico's van het boren naar onconventioneel gas voor de drinkwatervoorziening. Ervaringen en onderzoek uit de Verenigde Staten zeggen nog niet genoeg over de situatie in Nederland. Pas als absoluut vaststaat dat de winning geen onaanvaardbare risico's voor de drinkwatervoorziening oplevert, mag de toepassing ervan worden overwogen.

Noot voor de redactie,