Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 19 vrijdag 7 oktober 2011


* Kabinet schendt omgangscode
Het kabinet houdt zich niet aan de Code voor interbestuurlijke verhoudingen. Tot die conclusie komen bestuurders van de VNG in een terugblik op één jaar samenwerking met de regeringsploeg van Mark Rutte. Gemeenten krijgen soms te weinig tijd om op kabinetsplannen te reageren. Bovendien verzuimt het kabinet vaak de financiële consequenties aan te geven.


* Gemeenten slaan alarm over woningmarkt
Het kabinet heeft geen integrale visie op de woningmarkt en legt de problematiek, inclusief bezuinigingen, bij de lokale overheden en woningcorporaties neer. Daarom presenteerde de VNG vorige week een tienpuntenplan voor een betere woningmarkt. Burgemeester Andries Heidema van Deventer, die het document aan de Tweede Kamer aanbood, geeft een toelichting.


* VGS-voorzitter Marcel Meijs richt blik naar buiten 'Wij kunnen bij uitstek oordelen over de uitvoerbaarheid van wetten en regels. Laat departementen daar gebruik van maken.' Aldus Marcel Meijs, vorige week gekozen tot nieuwe voorzitter van de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS). Meijs wil de Haagse netwerken beter benutten om het lokale geluid te laten doordringen. 'Een moderne gemeentesecretaris kijkt over de grenzen van zijn eigen organisatie heen.'

*Voetbal helpt Wajongers re-integreren
Wat begon als een voetbalcompetitie tussen teams van daklozen, is uitgegroeid tot een volwaardig re-integratieprogramma voor mensen die in de samenleving buitenspel staan. In samenwerking met gemeenten en voetbalorganisaties ontwikkelt Stichting Life Goals sportprogramma's voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Wajongers.

*Oom Jan werkt beter dan spierballentaal
FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, overhandigt dinsdag het boekje Bouwstenen voor sociale stabiliteit aan VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma, een handleiding voor het omgaan met lokale maatschappelijke spanningen. Het is niet het eerste stuk van FORUM over dit onderwerp en het zal waarschijnlijk niet het laatste zijn.


* Verlies op grond nadert drie miljard
De gemeentelijke verliezen op ruimtelijke plannen kunnen de komende jaren stijgen tot 2,9 miljard euro. Daarbij kan het aantal potentiële artikel 12-gemeenten oplopen naar 35.


* Gemeenten steunden Tamil Tijgers
Zonder het te weten hebben diverse gemeenten steun verleend aan organisaties die zijn gelieerd aan de terroristische organisatie Tamil Tijgers.


* 'Maatwerk moet' in drugsbeleid
Gemeenten zijn eensluidend in hun pleidooi voor lokaal maatwerk in het drugsbeleid. Dat kwam naar voren tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het kabinetsbeleid op dit vlak.


* Tekst ambtseed mag lokaal verschillen
Het Rijk gaat niet voorschrijven welke tekst er overal in het land moet worden uitgesproken bij het afleggen van de ambtseed of belofte. Minister Piet Hein Donner van BZK laat dat aan de betrokken overheden over.


* VNG Nieuws
Samenwerken aan Wet werken naar vermogen
De regio Kromme Rijn Heuvelrug loopt voorop bij de voorbereiding van de Wet werken naar vermogen, zegt Kees Mosselman, directeur van de regionale sociale dienst. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Minister Gerd Leers bezoekt commissie Asiel en Integratie
* Digitaal netwerk voor openbare orde en veiligheid
* Bijeenkomst kleine gemeenten in Doesburg

* Vernieuwde Millennium Gemeentecampagne

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Wethouder Theo Segers deed mee aan een rampenoefening.
* Politicoloog André Krouwel over de verruwde omgangsvormen in het politieke debat.
* Journalist René van Trigt: 'Raad hoort eigen voorlichter te hebben.'

Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 20 verschijnt op 21 oktober 2011.