Ingezonden persbericht


Persbericht
Nieuwe techniek ontwikkeld in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Adem inhouden tijdens bestraling bij borstkanker voorkomt hartschade

Amsterdam, 5 oktober 2011.- Vrouwen die in het kader van de behandeling van borstkanker worden bestraald, lopen minder risico op het ontwikkelen van hartschade dankzij een nieuwe techniek die door de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam is ontwikkeld. Door tijdens de bestraling de adem kort in te houden, wordt het hart niet belast. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis ter wereld waar deze techniek wordt toegepast op alle patiënten met linkszijdige borstkanker.

Per jaar krijgen ruim 13.000 vrouwen te maken met borstkanker. De behandeling van borstkanker bestaat uit (een combinatie van) operatie, chemotherapie, hormonale therapie en/of bestraling, oftewel radiotherapie. Tussen de 80 en 85% van de patiënten met borstkanker wordt tijdens het behandelproces bestraald. Bij een bestralingsbehandeling van de linkerborst ligt (een deel van) het hart vaak in het te bestralen gebied. Deze patiënten lopen het risico dat hierdoor het hart op latere leeftijd beschadigd raakt. Om dit te voorkomen is door de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een techniek ontwikkeld om het hart buiten het te bestralen gebied te houden, ook wanneer de oksel wordt meebestraald. Op instructie van de laborant die de patiënt tijdens de bestraling begeleidt, houdt de patiënt de adem in waardoor de ruimte tussen het te bestralen gebied en het hart groter wordt.

Volgens Professor Marcel Verheij, hoofd van de afdeling Radiotherapie, biedt deze nieuwe techniek grotere overlevingskansen voor de patiënt.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie en illustratiemateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting, Danielle Cardozo, tel. 020 - 5122867.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker. Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk.