Ingezonden persbericht


Persbericht

Wijchen, 6 oktober 2011

Vettax lost probleem maar ten dele op

Obesitas Vereniging ziet veel verborgen dikmakers

In Denemarken geldt sinds 1 oktober een vettax. Per kilo verzadigd vet in voedingsmiddelen wordt een bedrag van meer dan twee euro doorberekend. Voor de preventie van overgewicht en andere aandoeningen die te maken hebben met leefstijl, zijn gezonde eetgewoonten belangrijk. Daarvoor moeten consumenten weten wat ze eten en gestimuleerd worden in het maken van gezonde keuzes. Vet is hooguit één van vele dikmakers. De vettax is daarmee geen oplossing voor het probleem.

Gezonde keuzes zijn nu dure keuzes

Ingrediëntenlijsten op voedingsmiddelen zijn voor een normaal mens nauwelijks nog te begrijpen. Verse groenten en fruit blijken vaak een heel stuk duurder dan magnetronmaaltijden, fruitrepen en ander gemaksvoedsel. Wie in de supermarkt op de kleintjes let zal al snel worden verleid om te kiezen voor een minder duur product. Vooral als de suggestie wordt gewekt dat dit alternatief ook gezond is. Consumenten worden voortdurend op het verkeerde been gezet.

Voorkomen beter dan genezen

De Obesitas Vereniging ziet dagelijks de worsteling van mensen met overgewicht. Het is in ieders belang om overgewicht te voorkomen. Dat kan door een krachtig, preventief beleid. Met de vettax wordt hooguit één van de dikmakers aangepakt. Suiker, zout en calorische dichtheid blijven buiten beschouwing. Daarnaast moeten ook de regels voor productinformatie worden aangescherpt. De Obesitas Vereniging pleit voor een duidelijk, onafhankelijk en Europees systeem voor productinformatie. Alleen zo kan een eind worden gemaakt aan het woud van stempels, logo's en keurmerken die allemaal claimen de gezonde keus te zijn.

Kortom, gezonde voeding goedkoper maken, ongezonde voeding duurder maken en productinformatie verbeteren. Dan kan de consument, zowel op basis van prijs als kwaliteit, een bewuste én gezonde keus maken.

Einde persbericht




Ingezonden persbericht