Gemeente Heerde



Persbericht

Datum:  6 oktober 2011



Heerde ontziet burgers met degelijke begroting

Hoe kunnen we de burgers zoveel mogelijk ontzien? Met die gedachte heeft het Heerder college van burgemeester en wethouders uitvoerig gepuzzeld met de gemeentelijke begroting voor 2012 en verder. Het resultaat is volgens financieel wethouder Anton Westerkamp 'een degelijk stuk zonder extra belastingverhoging voor de inwoners'.

Het college legt de programmabegroting en andere financiële stukken voor aan de gemeenteraad. Die buigt zich daar op maandag 7 oktober november over, waarmee het voorgestelde financiële beleid pas definitief wordt vastgesteld. Voor verhoging van belastingen en tarieven wordt gerekend met een inflatiepercentage van 2,25. Alleen de rioolheffing komt boven dit percentage uit. Daarvoor is jaren geleden al besloten dat er per aansluiting jaarlijks 10 euro extra wordt betaald. Dit in verband met extra investeringen in de riolering.

Discussie bibliotheek
Inmiddels is er sinds 2009 al voor 1,4 miljoen euro bezuinigd. De discussie over een lagere subsidie voor de bibliotheken is geparkeerd. In 2012 wordt nog niet aan het subsiediebedrag gesleuteld, maar wel verder gezocht naar manieren om de kosten te beperken en de bibliotheken toch open te houden. Ook de verkoop van het Berghuizer Zwem- en recreatiebad, de ontwikkelingen binnen het bosbedrijf en het accommodatiebeleid zijn onderwerpen die later aan de orde komen om de ingeboekte bezuinigingen te realiseren.

Niet zomaar wegstrepen
'De pijn voor de burgers proberen we zoveel mogelijk te beperken', licht wethouder Westerkamp toe. 'We strepen natuurlijk niet zomaar voorzieningen weg. We zijn diep in de begroting gedoken en hebben de stofkam er flink doorheen gehaald. We hebben om te beginnen doelmatigheidseisen aan onze eigen organisatie gesteld en flink bespaard op kopieer-, telefoon- en representatiekosten en versobering van het personeelsbeleid'.

Keurig in balans
Westerkamp: 'De financiële positie van Heerde is keurig in balans voor de komende jaren. De gemeente Heerde loopt geen grote risico's als het gaat om grondverkoop en woningbouw, terwijl andere gemeenten door de crisis in heel zwaar weer zijn gekomen. We zitten aan de goede kant met onze reserves van het grondbedrijf. Dat is mede te danken aan ontwikkelingen als Bovenkamp II en De Kolk.

Pas in 2015 zien we het saldo van de meerjarenbegroting dalen. Maar omdat we voor een aanzienlijk deel afhankelijk zijn van inkomsten en de veranderende wetgeving van het Rijk, lopen we daar nu nog maar niet op vooruit.  De grootste onzekere factor is het beleid vanuit Den Haag. We kijken nu naar de uitwerking van het bestuursakkoord dat de gemeenten met de landelijke overheid heeft afgesloten, vooral naar de overheveling van AWBZ-taken naar de Wmo, de Jeugdzorg en de wet Werken naar Vermogen'.


Investeringen

Ondanks de bezuinigingen worden op 7 november toch ook investeringen voorgelegd aan de raad ter grootte van 3,5 miljoen euro in 2012. Grote investeringen zijn bijvoorbeeld het moderniseren van de Faberhal, de nieuwbouw van een gymlokaal, een turnvoorziening voor Pegasus en de reconstructie van de riolering.

Voor duurzaamheid wordt eenmalig een bedrag van 30.000 euro voorgesteld. Ook voor het beweegbaar maken van de bruggen over het Apeldoorns Kanaal is geld opzij gezet. Hier gaat het om 150.000 euro.



Einde persbericht