Gemeente Weert

6 oktober 2011

Weert biedt alternatief voor sluiting KMS kazerne

KAZERNE VAN DE TOEKOMST DOOR SAMENWERKING MBO EN KMS

Weert biedt een daadkrachtig alternatief voor sluiting van de Koninklijke Militaire School (KMS) en heeft daarvoor een intentieovereenkomst ondertekend met de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), Gilde-opleidingen, Leeuwenborgh opleidingen en de provincie Limburg. Deze partijen spreken de intentie uit een samenwerking te willen realiseren tussen de KMS en het (Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs. De gemeente stelt dat dit alternatief een veel hoger financieel en maatschappelijk rendement heeft dan sluiting van de kazerne. Beoogd medegebruik van de KMS-locatie kan de exploitatiekosten flink omlaag brengen. Daarnaast is de afgelopen jaren al 10 miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding van de KMS. Wethouder Anton Kirkels: "Verplaatsing van de KMS naar elders is kapitaalvernietiging. Door dit alternatief uit te werken, wordt het mogelijk de KMS voor Weert te behouden én om de militaire opleiding te laten doorontwikkelen tot dé kazerne van de toekomst! Iets wat niet al leen het defensieonderwijs maar ook het reguliere (burger)onderwijs ten goede komt. Zowel financieel als onderwijskundig een forse win-win situatie."

Op het KMS-terrein zijn alle faciliteiten aanwezig voor het geven van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Denk aan instructielokalen, sportvoorzieningen zoals een zwembad, sporthal en atletiekbaan, bibliotheek, keuken- en restaurantvoorzieningen, hotelfaciliteiten, theater/aula enz. De KMS is bovendien sterk in leiderschapstraining, didactiek, instructie-bekwaming, teambuilding etc. Kennis die uniek is in Nederland. De gemeente Weert ziet samen met de (V)MBO-opleidingsinstituten in Limburg de kansen die er liggen in een koppeling van de KMS met het (V)MBO. Voor Defensie past dit in hun streven naar vermaatschappelijking, het streven van een modern leger midden in de samenleving. Voor het onderwijs en de regio sluit het goed aan bij de ambitie zich op onderwijsgebied te onderscheiden.

Midden in de maatschappij
Sinds 1951 is de Van Horne kazerne in Weert dé opleidingslocatie van de onderofficieren van de Landmacht. In die 60 jaar is er een nauwe band ontstaan en zijn er tal van voorbeelden van samenwerking tussen Weert en de KMS. Onder andere op het gebied van re-integratie, zoals het jongerenprogramma 'Weer(t) voorwaarts.' Ook is er jaarlijks ondersteuning bij ceremoniële momenten zoals Koninginnedag, 4 en 5 mei viering, de Bevrijdingsdag van Weert etc. De koppeling met onderwijs brengt de KMS nog steviger midden in de maatschappij. Zo kan een school gebruik maken van leslokalen van de KMS, leren docenten hoe ze beter kunnen omgaan met weerstand, kunnen leerlingen op stage bij de KMS, kan de kazerne technisch onderhoud uitbesteden aan MBO leerlingen etc. Ambities genoeg!

Brede steun voor alternatief
De gemeente kan niet alleen op warme sympathie maar ook op inhoudelijke steun rekenen. Dit wordt bevestigd door de Provincie Limburg. Mark Verheijen, gedeputeerde: "De Provincie is er veel aan gelegen de laatste Limburgse kazerne te behouden. De KMS is van grote betekenis voor de werkgelegenheid. Door de KMS te behouden en zelfs te versterken door samenwerking te zoeken met MBO, slaan we twee vliegen in één klap! Behoud van de KMS en een hoogwaardige onderwijsinfrastructuur en -aanbod."

Tweede alternatief
Een ander alternatief - dat los maar ook in combinatie kan met het voorgestelde alternatief van samenwerking tussen MBO en KMS - is om alle opleidingen tot onderofficier Krijgsmacht (Landmacht - Luchtmacht - Marine) samen te voegen op de KMS locatie. Door alle initiële onderofficiersopleidingen in Weert te concentreren, kunnen bezuinigingen bij de verschillende krijgsmachtdelen (niet alleen bij de Landmacht) worden gerealiseerd. Daarbij wordt volgens de gemeente Weert tegemoet gekomen aan de uitgangspunten van bundeling en defensiebrede concentratie die de Minister van Defensie beoogt.

Actie richting Den Haag
Aanstaande maandag 10 oktober 2011 worden in Den Haag de ruim 10.000 handtekeningen van de petitie 'Houd de KMS in Weert' en een speciaal gemaakte DVD aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Defensie. Aansluitend geven de gemeente Weert en de Provincie Limburg een toelichting aan de leden van de Kamercommissie. Na afloop van dit gesprek biedt burgemeester Jos Heijmans een getekende versie van de intentieovereenkomst (van 6 oktober 2011) aan Minister Hillen aan.