Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Utrecht verandert nog niet snel genoeg

Persbericht

Utrecht, 6 oktober 2011

Deelname van D66 aan het college heeft veel veranderd in Utrecht. De begroting is transparanter, de lokale lasten blijven gelijk en we investeren in onderwijs. Maar we zijn er nog niet. Er moeten nog meer keuzes gemaakt worden, zowel in de organisatievernieuwing als in het sociaal domein. De financiële crisis maakt dat de risico's en tekorten op de grondexploitaties toenemen. Daarnaast ontvangt de gemeente minder geld van het Rijk.

"D66 wil een ander grondbeleid, een ander sociaal beleid en een andere organisatie. In 2012 willen we een versnelling zien. De woning- en kantorenmarkt is nog steeds in zwaar weer. Dit kabinet bezuinigt door taken bij gemeenten te leggen, zonder de benodigde financiële middelen.", aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

Tijdens de algemene beschouwingen heeft Verschuure op meerdere terreinen gepleit voor meer urgentie. Op het sociaal domein moet de organisatie op orde zijn zodat de rijksbezuinigingen worden opgevangen, om mensen die echt in nood zijn kansen te bieden. Ook is actualisatie van de grondexploitaties nodig en herijking van het grondbeleid essentieel. In de organisatievernieuwing moet het komend jaar flinke slagen gemaakt worden.

D66 steunt de investeringen van het college in het onderwijs. Dit is belangrijk omdat onderwijs de basis is voor de kansen en ontwikkeling van kinderen. Betere schoolhuisvesting en een schoner binnenklimaat. Wat D66 betreft is D66-wethouder Kreijkamp de komende jaren dan ook vooral bezig met het openen van scholen en buitenschoolse opvang.

Er moet vaart gemaakt worden met het experiment met betrekking tot de social cannabisclubs. D66-wethouder Everhardt kon tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer op steun rekenen van gerenommeerde juristen en wetenschappers. Wederom een bevestiging dat het experiment baanbrekend is en juridisch toegestaan.

Noot voor redactie:

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht