Geen Duitse of Europese subsidies voor Servische bruinkool!

Persbericht van PR Newswire

BERLIJN, October 6, 2011 /PRNewswire/ --

- Persbericht van milieu-ngo Urgewald en de Climate Alliance Germany

De voormalige manager van de Kolubara-kolenmijn, Dragan Tomic, is samen met 16 andere verdachten opgepakt voor vermeende verduistering van 12 miljoen euro / Ngo-netwerk roept de Duitse regering op om te stoppen met leningen aan de Servische bruinkoolmijn Kolubara

Op 4 oktober 2011 werd de voormalige manager van de Kolubara-kolenmijn, Dragan Tomic, samen met 16 andere verdachten gearresteerd op verdenking van verduistering van 12 miljoen euro. Het verhaal achter dit meest recente schandaal: de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de door de Duitse staat gecontroleerde KfW Bank willen de Kolubara-kolenmijn ondersteunen door deze meer dan 140 miljoen euro te geven. De EBWO heeft deze zomer al een lening verstrekt van 80 miljoen euro. De KfW beslist de komende weken of ze een lening van ten minste 60 miljoen euro gaat verstrekken aan haar Servische partner, de Servische Elektriciteitsmaatschappij (EPS).

Urgewald en Climate Alliance Germany dringen er nu bij de Duitse regering op aan om zowel de Duitse als de EU-leningen aan de Servische bruinkoolmijn onmiddellijk stop te zetten.

"Elke subsidie voor bruinkool verergert de afhankelijkheid van Servië van kolen en steunt de monopolistische, door de staat beheerde Servische Elektriciteitsmaatschappij (EPS)", aldus Urgewald-lid Regine Richter. "Het verbranden van bruinkool is voor het klimaat de meest schadelijke manier van energieproductie. Het is een schandaal op zich dat een door de staat geëxploiteerde bank als de KfW, die wettelijk gehouden is om klimaatbeschermingsplannen te ondersteunen, geld in Servische kolenmijnen steekt."

De KfW en de EBRD verklaarden dat de subsidies zijn bedoeld om de efficiëntie van de Servische kolenmijnen en -installaties te verbeteren.

"Dit groenwassen van bruinkool werkt niet", zegt Mona Bricke, energie-expert van de Climate Alliance Germany. "Terwijl de EU en Duitsland duurzame energie bevorderen en zelfs leveranciers als Vattenfall erover denken om zich uit zowel milieu- als economische overwegingen terug te trekken uit de bruinkool, moeten de KfW en EBWO niet tegen deze inspanningen in gaan handelen. Als ze leningen gaan verstrekken aan Servische kolenmijnen, kunnen ze het geld van mensen net zo goed meteen verbranden."

Zie voor meer informatie http://www.klima-allianz.de

Contactpersoon voor de pers:

Regine Richter, Urgewald, +49-170-2930725
Mona Bricke, Climate Alliance Germany, +49-176-21668247

klima-allianz deutschland

CONTACT: .