Nederlandse Tafeltennisbond


Oranjetafeltennissters verdedigen Europese titel met debutant Britt Eerland
30-8-2011

De Nederlandse tafeltennissters verdedigen van 8 tot en met 16 oktober hun landentitel bij de Europese kampioenschappen landenteams en individueel. Oranje zette vorig jaar een unieke prestatie neer door voor de derde keer op rij de EK-landentitel te pakken. Naast het basisviertal Linda Creemers, Li Jiao, Li Jie en Elena Timina gaat ook de 17-jarige Britt Eerland mee naar het Poolse Gdansk.

De Oranjedames wisten in 2010 voor de derde keer op rij de EK-titel te winnen. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Eerland werd in 2010 Europees jeugdkampioene t/m 18 jaar in het enkelspel en wist dit jaar brons te winnen in zowel enkel- als dubbelspel. Bovendien debuteerde de Schiedamse in 2011 al op de WK individueel. Het Oranjevijftal van bondscoach Chen Zhibin krijgt in Polen bij de EK vooral concurrentie van het thuisland, Duitsland, Spanje, Hongarije en Roemenië.

,,Natuurlijk zijn we weer kandidaat voor de medailles en gaan we alles geven om onze unieke drie titels op rij te verdedigen'', kijkt NTTB technisch directeur Achim Sialino vooruit naar de EK. ,,De verschillen binnen Europa zijn echter klein en minimaal vijf andere landen hebben een niveau gelijk aan ons team.''

Naast de landenwedstrijden vindt ook de titelstrijd plaats in enkel- en dubbelspel. Daarin behoren Li Jiao en Li Jie tot het lijstje van topfavorieten. Li Jie zal voor het eerst sinds een jaar weer dubbelen met Elena Timina. Het duo wist in 2010 bij de EK samen het zilver te veroveren. Het andere Oranjedubbel bij de dames wordt gevormd door Creemers en Eerland.

Bij de heren neemt bondscoach Nikola Vukelja vier spelers mee naar de EK. Martijn de Vries heeft zich weer beschikbaar gesteld voor de nationale selectie en maakt zijn EK-debuut. Wai-Lung Chung, Casper ter Lüün en Boris de Vries maakten in 2009 en 2010 ook al deel uit van de Oranjeselectie. De dubbels worden gevormd door Ter Lüün/Boris de Vries en Chung/Martijn de Vries.

NTTB/HH