Gemeente Hulst

Passantentelling en consumentenonderzoerk in Hulst

Passantentelling en consumentenonderzoerk in Hulst

Vanaf zaterdag 8 oktober 2011 vindt er in Hulst een passantentelling en een consumentenonderzoek plaats.

Met het onderzoek wil het gemeentebestuur onder andere in kaart brengen hoeveel mensen Hulst bezoeken, waarom ze dat doen en waar ze vandaan komen.

Wanneer een winkel zich ergens overweegt te vestigen, wordt er door ondernemers en grootwinkelbedrijven vaak gekeken naar het aantal inwoners in een bepaald dorp of een bepaalde stad. Vaak is het echter zo dat door de functie en aantrekkingskracht van een bepaalde stad, de middenstand (en horeca) er in slaagt aanzienlijke aantallen consumenten van buiten de gemeente aan zich te binden. In de gemeente Hulst draagt onder andere de zondag openstelling van winkels, het toerisme en de aanwezigheid van een bovenregionale trekker als Morres er toe bij dat de middenstand en de horeca aanzienlijk meer consumenten trekken dan enkel de eigen bevolking.

Hoe groot die extra aantrekkingskracht van Hulst is, is echter onbekend. Ook is onvoldoende bekend welke consumenten van buiten de gemeente Hulst naar Hulst komen, waar die allemaal vandaan komen en wat die in Hulst zo aantrekkelijk vinden. Om potentiële investeerders, ondernemers en (groot-)winkelbedrijven te interesseren voor Hulst en in te spelen op de wensen en opmerkingen van consumenten, is het van belang deze gegevens goed in beeld te krijgen. Daarom heeft het gemeentebestuur onlangs besloten om opdracht te geven voor een passantentelling en een consumentenonderzoek. Het onderzoek start op zaterdag 8 oktober 2011 en loopt door tot in de daarop volgende week.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van het bureau Markteffect uit Eindhoven. In de kosten van het onderzoek wordt bijgedragen door Projectontwikkeling Lafoma uit Terneuzen, de Kamer van Koophandel, Hoera Hulst, de Rabobank en Economische Impuls Zeeland. Ook ondernemersvereniging Hulst Vestingstad participeert in het onderzoek. Zij stellen gegevens ter beschikking uit een onderzoek dat zij recent hebben laten uitvoeren. Het gemeentebestuur hoopt dat de resultaten van het onderzoek een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de detailhandelsstructuur.