NCRV

Debat op 2: Bloeden voor de zorg

Ingezonden door NCRV op 7 oktober, 2011 - 12:24


zaterdag 08 oktober 2011 - 20:25 uur
Zender:
Nederland 2

Aanstaande zaterdag in Debat op 2 (KRO/NCRV) een discussie over de kosten in de zorg. De komende weken maken de zorgverzekeraars de premies voor volgend jaar bekend. De verwachting is dat deze behoorlijk zullen stijgen. En dat terwijl de minister het basispakket uitkleedt: maagzuurremmers en dieetadvies gaan bijvoorbeeld uit het pakket en fysiotherapie en psychische hulp worden minder vergoed. Een debat, onder leiding van NCRV-presentator Ghislaine Plag, met onder anderen Rob Oudkerk (oa huisarts), Anne Mulder (Tweede Kamerlid voor de VVD) en Roelof Konterman (directievoorzitter Zorg en Gezondheid van Achmea).

Het ziet er dus naar uit dat iedereen, voor minder zorg, volgend jaar meer premie voor zijn of haar zorgverzekering gaat betalen. Is het wel eerlijk dat iedereen meer gaat betalen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteerde onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat er veel steun is voor het idee `de vervuiler betaalt'. Wie te veel rookt, te veel drinkt, te veel hamburgers eet of te weinig sport moet meer premie betalen.

In de uitzending is ook Hans Boom aanwezig. Hij is een terminale patiënt en heeft een uitgesproken mening. Zo zegt hij over zijn eigen situatie: `Het slagingspercentage na zestien behandelingen bleek minder dan 1% te zijn. Minder dan 1% kans! Ik heb toen zonder aarzelen gezegd `nou, laat dan maar!'. Anderzijds vindt hij ook dat zorgverzekeraars zelf nog kunnen bezuinigen: `Zolang een zorgverzekeraar nog een voetbalclub kan sponsoren, mogen ze wat mij betreft ook geen zorg weigeren'.

Verder wordt onder meer ingegaan op vragen als: Is het eerlijk om de `vervuiler' meer te laten betalen? Loont het om nog meer te bekijken waar we de kosten voor de gezondheidszorg kunnen drukken? Moeten we alle dure technologische mogelijkheden wel benutten? En hoe zit het met onze eigen verantwoordelijkheid?

Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema's behandelt. Het programma is iedere zaterdagavond, live vanuit het Geldmuseum in Utrecht, te zien. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.
Programma:
Debat op 2
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://debatop2.nl