Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Utrecht, 30 augustus 2011
Connecting Arts - Het Europese Orgel Festival, 2 t/m 8 oktober, Utrecht

Katerina Chroboková speelt 'Organotronics'
Orgelconcert met live elektronica en video tijdens Connecting Arts

zaterdag 08 oktober - 20.00 uur
Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht

Katerina Chroboková orgel
Bryan Wolf geluid/productie
Henk van der Geest lichtontwerp
Yvon Muller video-ontwerp

Componisten
Juan Felipe Waller Mexico, Philemon Mukarno Indonesië, Dimitris Andricopoulos Griekenland, Bryan Wolf Groot-Brittannië e.a.

"I very much hope that we will hear her again soon in the UK" The Organ Journal

De Tsjechische organiste Katerina Chroboková biedt een concert waarin zeker ook jongeren zich zullen herkennen door het gebruik van elektronica en licht, zoals bekend uit het moderne uitgaansleven en in popmuziek. Ze wil daarin het orgel een plek te geven:

''Ik wil communiceren met de taal van onze tijd, en muziek spelen die jongeren van vandaag aanspreekt, door hun moderne trends te combineren met mijn traditionele instrument. Ik houd van het 'industriële' effect, het koele, ijzeren geluid, een soort fabrieksgeluid. In het concert laat ik klanken horen die alleen een orgel kan produceren, gecombineerd met live elektronica om deze geluiden te intensiveren. De industriële sfeer creëer ik met hulp van Henk van der Geest, een ware tovenaar, met zijn kunstzinnige lichtbeelden.''

Katerina Chroboková

Katerina Chroboková studeerde in Nederland, waar ze een aantal jonge componisten leerde kennen die graag met haar wilden samenwerken. Dit resulteerde in Organotronics, een concert voor orgel met elektronica en licht, waarin uitvoerders en componisten een zeer internationaal gezelschap vormen, allen met een duidelijke muzikale connectie met Nederland.

Katerina Chroboková onderscheidt zich in haar optredens vooral door haar interesse in moderne muziek, waardoor ze verschillende componisten inspireerde om werken voor haar te schrijven. Ze deinst er niet voor terug om eigentijdse muziek in haar programma's op te nemen, waarmee ze tegelijk de moderne mogelijkheden propageert van haar instrumenten: orgel en klavecimbel. Haar benadering is gebaseerd op een grote kennis van de verschillende muziekstijlen.

Katerina Chroboková werd door dirigent Jos van Immerseel uitgenodigd om klassieke werken te komen spelen op historische instrumenten, zowel in concerten als voor een cd-opname. Ze trad als solist op met orkesten van naam, en was te gast tijdens diverse internationale festivals. Haar optredens kunnen steevast rekenen op bijval van pers en publiek. Na haar studies voor orgel en klavecimbel in Ostrava, Brno, Utrecht en Leuven specialiseert zij zich momenteel aan de Schola Cantorum in Bazel. Vanaf 2004 geeft ze les aan het Janácek Conservatorium in Ostrava, en als docente wordt ze regelmatig uitgenodigd voor masterclasses en workshops.

Katerina Chroboková op YouTube:
Kultura (CZ) Chemicangelo (excerpt) Hungarian Rock (Ligeti)

Connecting Arts - Het Europese Orgel Festival
Connecting Arts - Het Europese Orgel Festival is een kleurrijk festival dat orgelmuziek verbindt met dans, theater, film, literatuur en zelfs acrobatiek en voetbal. Connecting Arts opent op 2 oktober 2011 in Utrecht. Daarna reist het naar Toulouse (Frankrijk), Kopenhagen (Denemarken), Helsingborg, Malmö en Kristianstad (Zweden). Naast organisten van wereldniveau presenteert Connecting Arts hooggekwalificeerde andere kunstenaars zoals jazzmusicus Bert van den Brink, de Deense regisseur Thomas Hejlesen en de beroemde Franse actrice Brigitte Fossey. Connecting Arts is voortgekomen uit het nationale Festival Voor de Wind, dat vanaf 2002 diverse orgelfestivals in Nederland organiseerde. Onder de nieuwe naam Connecting Arts richt het festival zich op een breed, internationaal publiek, dat het orgel weer een prominente plaats in het hedendaagse culturele leven wil bezorgen.

Het complete programma vindt u op de website van Connecting Arts. Kaarten reserveren via Vredenburg.

perscontact: Tia Schutrups, tia@connectingarts.org, T +31 6 250 95 705