Ingezonden persbericht


Inloophuizen-estafette: voor een beter leven met kanker; start vanuit TABORHUIS Groesbeek

SCHIPHOL - Zaterdag 8 oktober starten vanuit zes "hoekstenen" van het land estafetteploegen om tijdens het Weekend of Energy na ruim 1200 km bij Wheel of Energy365 op Amsterdam Airport Schiphol aan te komen. De hardloopteams starten vanuit het Taborhuis in Groesbeek, centrum voor begeleiding van mensen met kanker, en lopen als eerbetoon langs andere inloophuizen.

Terwijl de hardlopers namens Wheel of Energy365 aandacht vragen voor 'een beter leven met kanker', draait het Wheel of Energy haar laatste radslagen. Het enorme 'hamsterrad' staat sinds 10 oktober 2010 voor de hoofdingang van Schiphol Plaza en wordt door lopers al bijna een jaar lang in estafettevorm in beweging gehouden. Dit initiatief van Richard Bottram van Stichting Marathon365 wordt na 365 dagen in het Weekend of Energy met verschillende activiteiten feestelijk afgesloten.

Richard Bottram
"Met Wheel of Energy365 wil ik groepen mensen in de strijd tegen kanker in beweging laten komen", zegt Bottram. Zijn overtuiging is dat een krachtig leven met kanker mogelijk moet zijn voor iedereen die direct of indirect door deze ziekte getroffen wordt. De inspiratie voor deze strijd is ontstaan door de ziekte van zijn verloofde Elise. Zij overleed in 2005 aan longkanker. In 2006 startte Bottram het project Run against Cancer, waarbij hij gedurende één jaar dagelijks een marathon door 14 Europese landen liep. Als vervolg hierop wilde Richard een jaar lang dagelijks in het Wheel of Energy een marathon lopen. Helaas moest hij wegens privéomstandigheden na 281 marathons tijdelijk stoppen met lopen. Bottram: "Terwijl mijn vader na een uiterst slepend ziekteproces dit jaar overleden is, is er bij mijn moeder een ongeneeslijke vorm van borstkanker geconstateerd. Nu heeft mijn privésituatie méér dan alle aandacht nodig." Het Wheel of Energy is dankzij de steun van andere hardlopers in beweging gehouden.

Ondersteuning aan inloophuizen
Stichting Marathon365 vraagt aandacht voor de noodzaak om kanker als levensbedreigende ziekte te bestrijden en mensen die leven met kanker en inloophuizen te ondersteunen. Een inloophuis is een ontmoetingsplaats en wegwijzer voor mensen met kanker, partners, kinderen, familie, vrienden en nabestaanden. De inloophuizen bieden (psychociale) zorg aan mensen met kanker en helpen hen en hun naasten om beter met deze ziekte om te (kunnen) gaan. Dit alles om tijdens het verloop van de ziekte de eigen kracht te hervinden en aandacht te bieden. De centra zijn voor veel bezoekers een veilige haven in het roerige bestaan, dat ontstaat als de ziekte de kop opsteekt en doorloopt tijdens de behandelfase en de periode erna. Veel inloophuizen ontvangen geen structurele subsidie van de overheid en zijn voor het werk volledig afhankelijk van inzet en hulp van vrijwilligers en financiële steun van particulieren, bedrijven en fondsen zoals Stichting Marathon365.

Weekend of Energy 8 & 9 oktober
Terwijl de hardloopteams zwetend hun route naar Schiphol vervolgen, hopen wij je tijdens ons Weekend of Energy te mogen verwelkomen. Richard Bottram (marathonloper én ambassadeur in de strijd tegen kanker) loopt op de laatste dag van het project met nog 364 andere fanatiekelingen de Schipholloop: een symbolische loop van 7,5 km over en rond Schiphol. Daarna neemt hij tussen 14 en 15 afscheid van zijn 'tweede huis'. Laten we met elkaar dit niet ongemerkt voorbij gaan. Dit alles om nog een keer samen voor een beter leven met kanker te strijden - cancer support matters! Voor het gehele programma kijk op www.wheelofenery.org Wheel of Energy365 stopt, maar de strijd blijft (samen met jou) doorgaan!

Noot aan de redactie
Fotograaf: M-Xposure - Marc Vreenegoor
Bijlage: poster & foto

Niet bestemd voor publicatie:
De volgende inloophuizen worden richting Schiphol aangedaan: -Leeuwarden: vertrekpunt vanuit Toon Hermans Huis Fryslan (Leeuwarden), door naar Pisa (Hoorn) en Inloophuis Wij -allemaal THUIS (Purmerend).


- Haren: vertrekpunt vanuit Het Behouden Huys (Haren), door naar Inloophuis Stichting Vechtgenoten (Ommen), IntermeZZo (Zwolle) en Toon Hermans Huis Zeewolde (Zeewolde).


- Hengelo: vertekpunt vanuit Het Nije Huis (Hengelo), door naar Toon Hermans Huis Ede (Ede) en Helen Downing Instituut (Utrecht).


- Groesbeek: vertrekpunt vanuit Het Taborhuis (Groesbeek), door naar 't Anker (Mijdrecht).


- Maastricht: vertrekpunt vanuit Toon Hermans Huis Maastricht (Maastricht), door naar Toon Hermans Huis Weert (Weert),Toon Hermans Huis (Waalwijk) en Inloophuis Leven met Kanker (Woerden).


- Vlissingen: vertrekpunt Palazzoli huis (Vlisisngen), door naar Inloophuis Het Getij (Bergen op Zoom), Inloophuis De Boei (Rotterdam) en Adamas (Nieuw Vennep).

Niet bestemd voor publicatie:
De contactgegevens van de teamcaptains rondom de inloophuizen-estafette zijn bekend bij de organisatie. Voor vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u dan ook contact opnemen met:

Wheel of Energy365
Campagne Programma Manager Patricia Verkade
E-mail: info@wheelofenergy.org
Telefoonnummer: 020-3163361 of na kantoortijden 06-14394060 Voor info www.wheelofenergy.org


---- --