Groen!

Groen! is opgetogen met indrukwekkend akkoord zesde staatshervorming

door Wouter Van Besien (Groen!) op 8 oktober 2011 in "Algemeen"

Zaterdag 8 oktober 2011 hebben de acht onderhandelende partijen de zesde staatshervorming afgerond. Groen! voorzitter Wouter Van Besien is opgetogen: âDe voorbije twee maanden zijn heel intensief geweest, maar ik ben blij dat we er samen in geslaagd zijn om deze zesde staatshervorming tot een indrukwekkend pakket te maken: de kieskring en het gerechtelijk arrondissement zijn gesplitst, er is een nieuwe financieringswet die zorgt voor meer responsabilisering met aandacht voor het sociale en het ecologische, er komt een Brusselse staatshervorming, de Senaat wordt gemoderniseerd en er is een stevig akkoord rond politieke vernieuwing.â

De zesde staatshervorming is nu afgerond en de groenen kunnen tevreden terugblikken. "De dialoog heeft het gehaald op het cynisme," aldus Van Besien: "De onderhandelaars zijn deze keer naar de tafel getrokken met de wil om tot een akkoord te komen." Het resultaat is indrukwekkend. Na meer dan 40 jaar gebakkelei is de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nu eindelijk gesplitst. Ook het gerechtelijk arrondissement is gesplitst geraakt en dat allemaal met respect voor de gevoeligheden van de Vlamingen, de Brusselaars en de Franstaligen.

De onderhandelaars hebben een nieuwe financieringswet uitgewerkt die sociaal, ecologisch en responsabiliserend is. Wouter Van Besien: "Deze nieuwe financieringswet komt tegemoet aan wat de Vlamingen, Brusselaars en Walen willen. De federale overheid behoudt armslag voor de sociale zekerheid, geen enkel deelgebied verarmt, de gewesten krijgen meer fiscale autonomie en er komt een correcte financiering voor Brussel."

Dankzij de ingebouwde klimaatresponsabilisering zullen regio's die meer klimaatinspanningen leveren, beloond worden. "Dit was een belangrijk punt voor ons," vult Wouter Van Besien aan: "Een gewest dat gaat voor vermindering van CO2-uitstoot zal nu dubbel beloond worden. Een eerste keer omdat het duurzame jobs en energiebesparing oplevert, een tweede keer omdat het tot meer financiële middelen leidt."

Ook de resultaten die bereikt werden in het akkoord voor hervormingen in Brussel mogen gezien worden. Een reeks bevoegdheden verschuiven naar het gewest, waardoor de versnippering over de 19 gemeenten sterk vermindert. Zo zal het gewest eindelijk een eenvormig beleid kunnen voeren inzake mobiliteit, bouwvergunningen en veiligheid. De afschaffing van de gouverneur en de halvering van het aantal woningmaatschappijen zullen de efficiëntie en transparantie van het beleid doen toenemen.

Een laatste belangrijke klip waren de groene voorstellen rond politieke vernieuwing. Groen! en Ecolo hadden samen een rist voorstellen ingediend om het parlement te versterken en het politieke gebeuren eerlijker te doen verlopen. Ze hebben er bij de informateur op aangedrongen om ook dit hoofdstuk mee op te nemen in het pakket voor de zesde staatshervorming. Wouter Van Besien: "Het is tijd dat ook de politiek haar huishouding op orde stelt. Er werd besloten om het parlement te versterken tegenover de regering en om geen schijnkandidaturen meer toe te laten. Excessieve vergoedingen voor politici worden ingeperkt en er komt een striktere deontologische controle voor publieke mandatarissen. Deze beslissingen komen bovenop de afschaffing van de huidige Senaat."

De groenen zijn blij dat er een akkoord is over de staatshervorming en de sociaal-economische gesprekken nu kunnen beginnen. "Alle onderhandelaars kunnen tevreden zijn over het bereikte akkoord. Het maakt de politiek in België efficiënter, transparanter en meer sociaal," besluit Van Besien.