Interprovinciaal Overleg (IPO)


Kamer: beleidskader gemeentelijke herindeling geen verbetering

7 oktober 2011

Een Kamermeerderheid vindt dat het oude beleidskader gemeentelijke herindeling verre te verkiezen valt boven het nu besproken voorstel van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Het beleidskader is niet meer dan een gedragscode van de minister. De Kamer is en voelt zich niet gebonden door dit beleidskader. Ook het proces van herindeling (voorstellen bottom-up vanuit gemeenten) wordt er niet door beïnvloed.

In het beleidskader van Donner wordt echter wel de provinciale rol behoorlijk gemarginaliseerd en krijgt de minister het verwijt centralistisch op te treden en daarmee lokale en regionale democratische processen te dwarsbomen.

Staatsrechtelijk heeft minister Donner wel een punt: Als de Kamer ook inhoudelijk iets van herindelingvoorstellen wil vinden, dan behoudt de minister zich het recht voor over dat voorstel na te denken alvorens het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Op deze manier leidt het beleidskader herindeling tot een inerte patstelling. Verwacht wordt dat de Kamer met moties komt om alle onderhanden zijnde herindelingvoorstellen snel te kunnen afwikkelen. In week 43 wordt dit debat voortgezet.
Dossier:
Bestuur

Heeft u een vraag of een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling communicatie: communicatie@ipo.nl of (070) 888 1294