Gemeente Kampen

College presenteert begrotingsvoorstellen voor 2012

08-10-2011 Het college van B&W heeft de begrotingstukken voor 2012 aangeboden aan de gemeenteraad.
Naast de programmabegroting voor 2012 wordt ook een actualisatie van de vastgestelde bezuinigingen voorgelegd aan de raad. Deze documenten geven de financiële positie weer van de gemeente Kampen.

De bezuinigingen door het Rijk zijn ook sterk van invloed op de financiële positie van de gemeente. Dat betekent dat het college opnieuw keuzes heeft gemaakt over bestaand en nieuw beleid. Ondanks de financiële tegenvallers is het college erin geslaagd om de lastendruk per huishouden te verlagen.

Naast de tegenvallers in de Algemene Uitkering van het Rijk is het college van mening om voorzichtig om te gaan met de geraamde inkomsten vanuit de grondexploitatie. Het college stelt voor om de opbrengsten in het grondbedrijf te laten om toekomstige tegenvallers op te vangen.

Om tegen deze achtergrond toch tot een sluitende begroting te komen, heeft het college zich voorgenomen om een pas op de plaats te maken met het uitvoeren van nieuwe projecten en investeringen. De aandacht gaat eerst uit naar het uitvoeren van de projecten waar we al mee bezig zijn.
Daarnaast stelt het college voor om de jaarlijkse toevoeging aan de reservering voor parkeervoorzieningen stop te zetten. De al aanwezige reservering is volgens het college voorlopig voldoende. Ook heeft het college de noodzaak voor het aanhouden van bepaalde reserves en voorzieningen opnieuw beoordeeld.

Ondanks de financiële teruggang heeft het college ook voorstellen voor nieuw beleid opgenomen. Deze zijn via de Perspectiefnota al eerder dit jaar met de raad besproken.

Zo worden er ondermeer de volgende investeringen voorgesteld:
* aanleg van een voet-/fietspad tussen Stationsgebied en de Zwartendijk;

* aanleg van de ontbrekende schakel (tussen mr. J.L.M. Niersallee en de Stadsbrug) in de 'fietssnelweg' Kampen-Zwolle;
* onderwijshuisvesting (totale investering t/m 2015 van EUR 8,8 miljoen): waaronder nieuwbouw tweede locatie Dirk van Dijkschool, uitbreiding CBS Het Stroomdal en uitbreiding Marnixschool;
* hondenbeleid: schoonmaak en onderhoud van de hondentoiletten;
* brandveiligheid en renovatie Stadsgehoorzaal;
* masterplan jeugd;

* aanleg nieuwe op-/afrit N50;

* aanpassing Zambonicircuit.

Daarnaast wordt, mede op verzoek van de raad, extra budget beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dorpsplannen in Zalk, Grafhorst en Kamperveen en stelt het college voor om het onderzoek naar het onderbrengen van diverse voorzieningen in de Van Heutszkazerne voort te zetten.
08-10-2011