Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

PERSBERICHT

Nieuwegein, 7 oktober 2011

Oranje verslaat wereldkampioen USA op WK

Met een overdonderende start legde het Nederlands team vrijdagavond bij het WK honkbal in Aguadulce een solide basis voor een sensationele triomf op de Verenigde Staten. Oranje leidde na drie slagbeurten met 7-1, onder meer door een homerun van Curt Smith en een driehonkslag van 'rookie' Jonathan Schoop. Pas helemaal aan het eind van de wedstrijd, toen startende werper Diegomar Markwell was afgelost, knabbelden de Amerikanen het ene na het andere punt van de achterstand af, maar verder dan 7-5 kwamen de gelouterde professionals niet.

Het was al de vijfde zege in successie voor de volgelingen van bondscoach Brian Farley die nu met Cuba en gastland Panama nog als enigen ongeslagen zijn in het toernooi én zeker van een plaats in de kwartfinale. De overwinning op de regerend wereldkampioen is des te belangrijker omdat Team USA zo goed als zeker ook de volgende ronde haalt en de 'win' dus op Oranjes conto blijft staan. Was de zege op Japan, dinsdag, nog een historische (want de eerste ooit op de Aziatische grootmacht op een WK), de Verenigde Staten heeft al eerder te maken gehad met de toegenomen kracht van het Nederlandse honkbal. In 1998 was werper Rob Cordemans de grote man in de 3-1 overwinning in de openingswedstrijd van het WK in het Italiaanse Palermo.

Manager Ernie Young zal daaraan in het met 2600 toeschouwers gevulde Estadio Rémon Cantera in Aguadulce wellicht met schrik hebben teruggedacht, toen Nederland in de openingsfase meteen vol gas gaf. Met Kalian Sams (vier wijd) en Sidney de Jong (hit) op de honken mepte Curt Smith een twee slag, drie wijd worp van pitcher Matt Shoemaker over het hek in het linksveld. Dat betekende al in de eerste inning 3-0 voor Oranje dat de Amerikanen een inning later weliswaar tot 3-1 zag terugkomen, maar in de daaropvolgende slagbeurt tot verbazing en opwinding van het gros van de toeschouwers nog veel meer schade aanrichtte. Ditmaal was het de jongste van de gebroeders Schoop, Jonathan, die de sloophamer hanteerde. Zijn tweede hit in het uniform van Oranje (tegen Puerto Rico sloeg hij donderdag de eerste) was goed voor drie honken en drie punten. En omdat de aangooi van de korte stop faliekant mislukte, kwam Jonathan Schoop na De Jong, Engelhardt en zijn broer Sharlon zelf ook nog over de thuisplaat, 7-1.

Het duurde lang voordat Team USA die klap te boven was. A.J. Pollock trakteerde Diegomar Markwell in de gelijkmakende derde beurt weliswaar op een homerun, maar meer dan één punt leverde dat niet op. Terwijl Nederland na het vertrek van Shoemaker nog slechts één hit (Smith in de vijfde) liet noteren, bereikten de Amerikanen wel regelmatig de honken. Punten leverde dat niet op, totdat een vermoeid rakende Markwell in de zevende inning zijn eerste twee tegenstanders (Andrew Garcia en Brett Jackson) een honkslag moest toestaan. Coach Farley greep in, stuurde Leon Boyd naar de heuvel en hoewel de oud-Neptuniaan nerveus begon met twee wilde worpen, wist hij de schade tot twee punten te beperken. Het was Joe Thurston, met vier uit vier de gevaarlijkste slagman van Team USA, die Garcia en Jackson over de thuisplaat loodste. Boyd bleef ook in de achtste inning fier overeind, waarna David Bergman de 7-4 voorsprong in veiligheid moest zien te brengen. Dat was nog een hele klus, met onder anderen de man van de homerun (Pollock) en de levensgevaarlijke Thurston op komst. Beiden ontfutselden Bergman inderdaad een honkslag, maar alleen die van Pollock kostte een punt, 7-5. Curt Smith maakte de laatste nul en dat was het sein voor een uitgelaten Oranjefeestje.

In het Nederlands team hadden Kalian Sams (rechtsveld) en Bryan Engelhardt (linksveld) de plaats ingenomen van Danny Rombley en Dwayne Kemp. Sidney de Jong fungeerde ditmaal als aangewezen slagman, waardoor Shawn Zarraga catcher werd. Bij afwezigheid van de geblesseerde Vince Rooi bewaakte Jonathan Schoop opnieuw het derde honk. Later in de wedstrijd loste catcher Bas Nooij Zarraga af en werd Kemp als pinchhitter ingezet.

Vandaag is Oranje terug in Panama City, waar Canada de voorlaatste tegenstander in de groepsfase is. Zondag volgt nog Panama.

NEDERLAND 304 000 000=7- 7-2
VER. STATEN 011 000 201=5-11-1

Werpcijfers Nederland: Diegomar Markwell (6 innings) 6-3-8-2, Leon Boyd (2) 2-0-1-0, David Bergman (1) 1-1-2-0. Verenigde Staten: Matt Shoemaker (3) 2-3-6-1, Justin Cassel (3) 5-0-1-0, Jeffrey Beliveau (2) 4-1-0-0, Scott Patterson (1) 2-0-0-0. Winnaar: Markwell. Save: Bergman. Verliezer: Shoemaker. Homerun Nederland: Curt Smith, 1e inning (+2). Ver. Staten: Allen Pollock, 3e inn. (solo). Slagprestaties Nederland: Curt Smith .500 (2 uit 4), Sharlon Schoop .500 (1 uit 2), Shawn Zarraga .500 (1 uit 2), Sidney de Jong .333 (1 uit 3), Bryan Engelhardt .333 (1 uit 3), Jonathan Schoop .250 (1 uit 4). Beste slagmensen Ver. Staten: Joe Thurston 1.000 (4 uit 4), Andrew Garcia .667 (2 uit 3), Allen Pollock .400 (2 uit 5).



Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond