Gemeente Lelystad


Vrijdag 7 oktober 2011

De Damrifbrug met op de achtergrond De Waterwijzer

In Lelystad is een maatschappelijke discussie gaande over het al dan niet behouden van gebouw `De Waterwijzer' in het Lelycentre. De gemeente vindt het belangrijk dat in deze discussie rekening wordt gehouden met de feiten en wijst daarin met name op de besluitvorming die in alle openbaarheid over aankoop, sloop en herbestemming is gevoerd. In de vorm van Vraag en Antwoord worden de belangrijkste feiten op een rij gezet.

Van wie is het gebouw De Waterwijzer en beslist derhalve of het gebouw al dan niet wordt gesloopt?

Het gebouw is in mei 2009 door de gemeente Lelystad gekocht van Domeinen met de bedoeling om te dienen als tijdelijke huisvesting voor de gemeente vanwege renovatie van het Stadhuis. Tegelijk is met de `VOF Maerlant' (een consortium van bouwbedrijf Van Wijnen, Alliantie projectontwikkeling en woningbouwcorporatie Centrada) een overeenkomst gesloten om het pand, onmiddellijk na terugverhuizing van de gemeentelijke organisatie naar het gerenoveerde Stadhuis af te nemen. De overeenkomst is inclusief het voor rekening en risico van de VOF slopen van het gebouw.

De daadwerkelijke transactie (overdracht van de grond) moet nog plaatsvinden. Juridisch is de gemeente gehouden haar contractuele verplichtingen na te komen.

Heeft de gemeente bij de plannen voor sloop en herinrichting van het gebied rond De Waterwijzer rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde van het pand?

In opdracht van de gemeenteraad is een inventarisatie gemaakt van wat in de openbare ruimte tot Lelystads cultureel erfgoed moet worden gerekend. Op die vastgestelde lijst komt `De Waterwijzer' niet voor.

Welke plannen heeft `VOF Maerlant' met de grondaankoop en hoe snel vindt realisering daarvan plaats?

Het consortium heeft plannen voor woningbouw, maar een definitief plan moet nog worden overlegd. De gemeente is met het consortium in overleg om tot een gefaseerde afname van de grond te komen. Dat zou inhouden dat het in te dienen plan ook in fases wordt gerealiseerd.

Onderdeel van gebouw De Waterwijzer is een openbare verkeersroute voor fietsers en voetgangers. Wordt deze route in standgehouden?

De herontwikkeling van het gebied De Waterwijzer omvat ook de sloop van de fiets- en voetgangersbrug. De Polderdreef maakte al enige tijd geen deel meer uit van de stadshoofdwegen. De beoogde herontwikkeling biedt de gemeente de kans ook dit deel van de Polderdreef een duidelijk profiel te geven als wijkontsluitingsweg. De rommelige restanten van eerdere rijstroken met parkeerplaatsen kunnen worden opgeruimd. De weg kan worden versmald en worden voorzien van veilige oversteekplaatsen (voor fietsers en voetgangers), zoals dit al voor een deel is gebeurd nabij de nieuwe parkeerplaatsen bij het Smedinghuis.

Voor de sloop van de Damrifbrug loopt nog een procedure voor onttrekking aan het openbaar verkeer volgens de Wegenverkeerswet. Zodra de procedure is afgerond, dus het besluit onherroepelijk is, kan de brug worden gesloopt.

Is er al een sloopvergunning?

Ja. De sloopvergunning voor De Waterwijzer is er. Echter kostentechnisch is het beter om de sloop van het pand en de brug tegelijkertijd te beginnen.

Welke stappen moeten nog worden doorlopen voordat tot sloop van De Waterwijzer kan worden overgegaan?

Voor sloop van De Waterwijzer is nodig dat het besluit tot onttrekking van de Damrifbrug aan het openbaar verkeer onherroepelijk wordt. Daarna kan pas de overdracht (daadwerkelijke verkoop) van de grond aan VOF Maerlant plaatsvinden. Een en ander op basis van de afspraak tot gesloopte levering (op kosten van de VOF).

Parallel aan de wegenverkeerswetprocedure heeft de VOF zijn stedenbouwkundigplan opgesteld. Deze zal zeer binnenkort, incl. planning, worden voorgelegd aan de gemeente. Op basis daarvan kan de WABO procedure voor een omgevingsvergunning beginnen. Daarin wordt ook de bestemmingsplanaanpassing geregeld.

Wat is de planning voor realisering van sloop en start woningbouw?

Vooralsnog wordt de start van de woningbouw (1e fase) verwacht in maart/april van 2012. Voor die tijd moet het pand dus gesloopt en de grond geleverd zijn. Ja