Ingezonden persbericht


Persbericht

Henk Bleker onthult herdenkingsplaquette aan 't Zielhoes Noordpolderzijl op 8 oktober Staatssecretaris neemt eerste exemplaar Dijkrijk - Noordpolder 1811-2011 in ontvangst

Warffum, 16 september 2011 - Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dhr. Henk Bleker zal op 8 oktober a.s. het eerste exemplaar in handen krijgen van het monumentale boek Dijkrijk - Noordpolder 1811-2011, waarin de geschiedenis van tweehonderd jaar Noordpolder is vastgelegd. Tevens zal de staatssecretaris een herdenkingsplaquette op de gevel (of muur) van 't Zielhoes onthullen. Hierop staat het gedicht 'Mien Poller'(1950) afgebeeld, geschreven door Luitje van Bergen, van 1925-1957 landbouwer in de Noordpolder.

Aanleiding voor dit alles is het boek Dijkrijk - Noordpolder 1811-2011, waaraan Jan de Boer, samen met een team beeld- en tekstmakers, ruim twee jaar heeft gewerkt. Het boek bevat niet alleen de geschiedenis van de tweehonderdjarige Noordpolder, maar ook tal van kwesties, thema's en ontwikkelingen rond landbouwtechnologie, weg- en waterbeheer in de polder, de relatie met het eiland Rottumeroog, oorlog en vrede in de polder, natuur- en kwelderbeheer, wadlopen en de geschiedenis van 't Zielhoes. Verder zijn er portretten van beroemde Noordpolderbewoners in het boek opgenomen, evenals een 'woordenboek' van typische Noordpolderwoorden. De Boer sprak niet alleen met vrijwel alle bewoners van de Noordpolder, maar ook met talloze andere sleutelpersonen en -instanties over de levende geschiedenis van een van de grootste polders in Noord-Nederland.

In het hierbijgevoegde bericht vindt u meer over deze unieke uitgave.