Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 24 augustus 2011

Koningin onthult 8 oktober 2011 gerestaureerde gewelfschilderingen in Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar

Hare Majesteit de Koningin onthult op zaterdag 8 oktober de gerestaureerde gewelfschilderingen 'Het Laatste Oordeel' in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar.

De gewelfschilderingen van 'Het Laatste Oordeel' uit 1518, van de hand van Jacob Cornelisz van Oostsanen (1470-1533), zijn aangebracht in de koorsluiting boven het hoogkoor van de Grote Sint Laurenskerk. Na een restauratieperiode van acht jaar kunnen ze weer in volle glorie worden getoond. De restauratie is uitgevoerd door VOF Haakma Wagenaar en Van den Brink uit Utrecht. In het Noordtransept van de kerk plaatsten de restauratoren ook gewelfschilderingen terug, die gedurende vele jaren zijn bewaard in het depot van het Rijksmuseum in Amsterdam. De restauraties zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, de gemeente Alkmaar en het CAI-fonds te Alkmaar.

Jubilea

Hare Majesteit de Koningin onthult de gewelfschilderingen tijdens een speciale bijeenkomst, die het gemeentebestuur van Alkmaar organiseert. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook stilgestaan bij 150 jaar viering van 'Alkmaar Ontzet' en bij het 500-jarig bestaan van het Van Covelensorgel, het oudste nog bespeelbare koororgel in Europa. De traditionele ontzetrede in het kader van de herdenking van het beleg en het ontzet van Alkmaar in 1573 wordt dit jaar uitgesproken door de heer drs. Cees van 't Veen, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nadat Hare Majesteit de Koningin de schilderingen heeft onthuld, wordt zij rondgeleid en worden onder meer de restauratoren en vertegenwoordigers van de stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar en de 8 October Vereeniging 'Alkmaar Ontzet' aan haar voorgesteld.

Grote Sint Laurenskerk

De bouw van de Grote Sint Laurenskerk begon in 1470 en werd voltooid in 1520. De kerk, die is gebouwd op een verhoogde zandrug, is een toonbeeld van Brabantse gotiek en zou zijn ontworpen door de Mechelse architect Andries I Keldermans - een lid van de Mechelse familie van architecten Keldermans. Naast het Van Covelensorgel bevindt zich in de kerk ook het grote Van Hagerbeer-Schnitgerorgel uit de 17e eeuw. De Grote Sint Laurenskerk is eigendom van de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar en in beheer bij de gemeente.

Noot voor redacties

Mededeling aan redacties (