Ingezonden persbericht

Enschede, 8 oktober 2011

Wisselende weersomstandigheden tijdens zware crosscountry
Nieuw Zeelander Mark Todd blijft aan de leiding bij Military

De Nieuw-Zeelandse routinier Mark Todd mag zich de absolute topper van de crosscountry van deze editie van de Military Boekelo - Enschede noemen. Ondanks de slechte weersomstandigheden en de steeds slechter wordende bodem, wist hij de leiding in het klassement te behouden. De Duitse ruiter Andreas Dibowski staat op de tweede plek. De Nederlander Raf Kooremans, aan de leiding na de dressuur, kreeg de nodige strafpunten en zakte ver terug op de ranglijst. In het landenklassement gaat Duitsland met overmacht aan de leiding, gevolgd door Australië en Zweden. Nederland is gezakt naar een achtste positie.
De crosscountry kende vandaag een wisselend weertype. Sommige ruiters reden in een zacht herfstzonnetje, terwijl anderen zware buien te verduren hadden. De crosscountry bleek dit jaar een zware opgave. Meer dan 30 combinaties beëindigden de cross vrijwillig of moesten vanwege een val of weigeringen het parcours verlaten. Vooral hindernis 7 bleek een scherprechter, evenals de watercombinatie. Hindernis 7 bestond uit drie sprongen, waarvan de middelste nauwelijks een meter breed was. Van de ruiters vereiste dit de nodige stuurmanskunst, van de paarden een opperste concentratie en gehoorzaamheid. De watercombinatie bleek ook dit jaar een zware opgave te zijn. Gelukkig bleven alle problemen beperkt tot teleurstelling en konden paarden en ruiters gezond en wel naar de stal terug.

Mark Todd
De 55-jarige Nieuw Zeelander Mark Todd heeft een enorm palmares binnen de paardensport. Hij wist tweemaal Olympisch goud te winnen, werd tweemaal gekroond tot wereldkampioen en wist de wedstrijden in Badminton en Burghley respectievelijk vier en vijf keer op zijn naam te zetten. In Boekelo werd hij in het verleden al twee maal eerste. Todd stond na de dressuur aan de leiding met hele goede punten. Omdat hij pas om half 4 moest starten, waren de omstandigheden behoorlijk verslechterd ten opzichte van de ruiters die in de ochtend al aan de start kwamen. Door de hevige buien werd de bodem steeds modderiger, maar dit leek Todd niet te deren. Mooi in balans en in het juiste ritme kwam Todd met zijn paard Campino nergens in de problemen.

Uitslagen
De Nederlandse amazone Merel Blom, die met Umberto na de dressuur op de achtste plaats stond ondervond veel negatieve invloed van de weersomstandigheden. Net toen ze de eerste hindernissen gesprongen had, brak de hemel open en het water kwam in bakken naar beneden. Merel bleef rijden en finishte keurig netjes, maar kreeg onderweg teveel strafpunten en zakte naar een plaats ver onderin het klassement. De Britse Zara Philips, na dressuur nog derde, moest in de cross na drie weigeringen opgeven. Madelein Brugman kreeg op hindernis 12 een val en voor haar was daarmee de wedstrijd ook voorbij. Meer informatie en uitslagen zijn te vinden op www.military-boekelo.nl of www.rechenstelle.de.

Military Boekelo - Enschede
Military Boekelo-Enschede is een van de grootste hippische evenementen op het Europese vasteland. Dit jaar is de 41e editie. Op 55 hectare Twents landschap vinden topsport, business en lifestyle & fashion elkaar. Military Boekelo - Enschede is tevens het grootste business event van Nederland met ieder jaar meer dan 25.000 zakelijke genodigden. Nationale en internationale ruiters verschijnen ieder jaar aan de start en rijden het 6 kilometer lange parcours. Zij staan garant voor een bijzonder weekend vol paardentopsport. De Military is van donderdag 6 t/m zondag 9 oktober. De crosscountry wordt op zaterdag verreden.
---