Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 29 september 2011

Gezinnen met jonge kinderen centraal op Impulsdag

Uitreiking Diaconieprijs 'Brood en Rozen'

Zaterdag 8 oktober organiseert bisdom Rotterdam een impulsdag voor parochies onder de titel 'Met het oog op morgen'. Centraal staan gezinnen met jonge kinderen. Tijdens deze dag wordt voor de 3e keer de Diaconieprijs 'Brood en rozen' uitgereikt. De bijeenkomst is in het Zandvlietcollege, Bezuidenhoutseweg 40, 2594 AW Den Haag, van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Veel pastorale beleidsplannen wijzen op het belang van een relatie met de 'middengeneratie', die onder andere bestaat uit gezinnen met jonge kinderen, terwijl het lastig is juist met deze drukbezette groep contast te leggen en te houden. Met deze impulsdag willen medewerkers van bisdom Rotterdam met de vrijwilligers van de parochies en met pastorale beroepskrachten bespreken hoe het contact met gezinnen met jonge kinderen te onderhouden. Na een inhoudelijke inleiding zijn er tal van workshops op de werkvelden Leren, Vieren, Dienen en Pastoraat. Daarin worden ervaringen van de parochies uitgewisseld hoe ze contact met jonge gezinnen onderhouden; het doel is ook het inzicht in aanpak en methodes te verdiepen. Er is ook een informatiemarkt.

Aan het eind van de dag reikt vicaris-generaal Mgr. H.A. Verbakel de Diaconieprijs uit. Er zijn 17 projecten aangedragen, variërend van een tijdelijk Ghana-museum in een voormalige autoshowroom in Ter Aar tot de Vakantiebank in Delft. Alle projecten presenteren zich in de brochure 'Brood en Rozen 2011'. De prijs is bedoeld als erkenning voor het vele diaconale werk in de lokale geloofsgemeenschappen, ter bemoediging en ondersteuning, en als inspiratie voor anderen. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks duizenden uren belangeloos in om de naaste te helpen. De brochure is gratis verkrijgbaar bij het bisdombureau (bureau@bisdomrotterdam.nl).

'Brood en rozen' verwijst naar Elizabeth van Thüringen, bekend vanwege de vele gaven die zij deed aan de armen en haar belangeloze persoonlijke inzet voor zieken en gewonden. Een legende verhaalt hoe zij met broden in haar rokken onderweg is naar arme mensen in het naburige dorp, als haar man haar achterop komt rijden. Gestuurd door zijn moeder die bang is dat de landgravin alle bezittingen van haar man en zijn familie aan het wegschenken is. Als zij desgevraagd haar rokken opent, vallen er geen broden uit, maar prachtige rozen. Zij geldt als patrones van de caritas.

Einde bericht

Noot voor de redactie /