Ingezonden persbericht


persbericht 29-09-2011

Architectuur Film Festival Rotterdam presenteert:

Mission Statements

the architecture of Dutch diplomacy
een film van Jord den Hollander

wereldpremière: zaterdag 8 oktober 15u45
AFFR: filmtheater LantarenVenster Rotterdam

De première vindt plaats in aanwezigheid van Hedy d'Ancona, voormalig minister van WVC. In 1991 was zij de initiatiefnemer van de nota architectuurbeleid Ruimte voor Architectuur, die onder andere leidde tot de bouw van een reeks spectaculaire nieuwe ambassades door bekende Nederlandse architecten.

www.missionstatements.nl / info@missionstatements.nl www.affr.nl / press@affr.nl

still Nederlandse ambassade Paramaribo, Suriname door architectenburo Lafour en Wijk, camera Thomas Kist Nederlandse ambassade Addis Abeba, Ethiopië door Dick Van Gameren en Bjarne Mastenbroek, foto Thomas Kist

Mission Statements

the architecture of Dutch diplomacy
een film van Jord den Hollander

In 1991 besloot het Ministerie van Buitenlandse Zaken om Nederlandse architectuur in het buitenland te promoten. Over de hele wereld werden door Nederlandse architecten nieuwe ambassades ontworpen.

De gebouwen gaven niet alleen een indruk van nieuwe trends in de Nederlandse architectuur, zij verbeeldden ook de moderne houding in de Nederlandse diplomatie. Internationale critici schreven lovend over de nieuwe line-up van diplomatieke architectuur; veel gebouwen werden met architectuurprijzen beloond. In 2007 ontving de ambassade in Addis Abeba de meest prestigieuze ervan: de Aga Khan Award. Om politieke en economische redenen besloot de Nederlandse overheid onlangs om met het project te stoppen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde op 8 april 2011: "Het standaard beeld van een ambassade als een gebouw met een vlag en personeel wordt doorbroken".

De film Mission Statements vertelt het verhaal van vier van de meest opvallende nieuwe ambassades. Paramaribo (Suriname) van architectenburo Lafour en Wijk, de eerste in de reeks en in de voormalige kolonie de meest besproken. De ambassade in Berlijn van OMA, Rem Koolhaas die 4 keer meer kostte dan begroot en die nu een hotspot voor toeristen is. Maputo (Mozambique) van Claus en Kaan architecten werd gebouwd in een land dat nog steeds herstelt van een bloedige burgeroorlog. De ambassade in Addis Abeba (Ethiopië) van Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren, het gebouw dat sterk refereert aan de lokale orthodoxe kerken die 800 jaar geleden uit rotsen gehouwen werden.

Is de culturele missie na twintig jaar geslaagd? Mission Statements vertelt het verhaal over de totstandkoming van de gebouwen en toont het dagelijks leven in de ambassades. Het is een onthullend relaas over het culturele aspect in de diplomatie en toont de soms hilarische misverstanden die daar uit voort komen. De film geeft daarmee een ongewoon beeld van de Nederlandse identiteit.

lengte: 60 minuten,
taal: Engels en Nederlands, Engelse ondertitels

regisseur: Jord den Hollander | camera: Thomas Kist, Jord den Hollander | montage: Ewoud Hendriksen, Hans Treffers, Hans Dunnewijk | uitvoerend producent: Joep Mol | productie: Jord den Hollander Film, 2011 | fondsen: Stimuleringsfonds voor Architectuur en Rijksgebouwendienst, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

www.missionstatements.nl