Nederlands fotomuseum


Demo Albumine

Van kip tot fotopapier

Deze middag biedt een eerste kennismaking met de Albuminedruk, een procedé dat bijzonder in trek was eind negentiende eeuw. Albuminedrukken staan bekend om hun fraaie scherpte en glans in de afdruk. Leer alles over de geschiedenis, de techniek en het gebruik.

Albumine
Albuminepapier was hét fotopapier van de (tweede helft) negentiende eeuw. Een eenvoudig papier (teken- of schrijfpapier) werd voorzien van een dunne laag albumine die vooraf was gemengd met zout (keukenzout). Na het aanbrengen van een zilvernitraat-oplossing is het papier lichtgevoelig. Albumine is een bestanddeel van het eiwit van een kippenei. Het bindt zich gemakkelijk aan papier en wordt na blootstelling aan metaal (lichtgevoelig maken met oplossing van zilvernitraat) onoplosbaar in water, waardoor het niet wegspoelt van het papier tijdens de verdere verwerking in diverse baden met chemische stoffen opgelost in water (fixeren, goudtonen en spoelen).

De demo
Tijdens deze demo-middag wordt eerst ingegaan op de geschiedenis en het gebruik van de Albuminedruk hierna volgt een praktische demonstratie. Voorkennis is niet vereist.

Wanneer zaterdag 8 oktober 2011, tijdstip volgt
Duur middag, 4 uur
Kosten ¤ 20 | ¤ 15 voor jaarkaarthouders Nederlands Fotomuseum

Meer informatie en reserveren
Afdeling Conservering & Restauratie tel. 010-2030408 | conservering@nederlandsfotomuseum.nl
o.v.v. demo albumine d.d. 8 oktober 2011

Tips
Wie zelf de kriebels krijgt om de techniek aan te leren of uit te proberen kan terecht in de workshop. De eerstvolgende workshop Albuminedruk vindt 15 oktober 2011 plaats.

Combineer het met een bezoek aan de tentoonstelling van ruim 200 foto's van de beroemde Franse fotograaf Eugène Atget die ook werkte met de Albuminedruk.