Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, VRIJDAG 7 OKTOBER 2011

Eurydice in India, een opera-installatie

In het kader van de Haagse India Maand is de jonge opkomende textielkunstenares Rakhi Peswani (1977, Hyderabad - India) op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag in de Hofstad. Tijdens haar verblijf zal zij een unieke textielinstallatie creëren die reist door de stad, en die op elke locatie verder ontwikkelt. Dit werk is op verschillende locaties te zien en zal het decor vormen voor de 'opera - performance' Map of Down Below - Reliving Eurydice, een bijzondere fusie tussen disciplines, artistieke tradities en culturen.

De performance is een unieke combinatie van hedendaagse textielkunst, moderne Indiase bharatanatyam-dans en barok en muziek van o.a. Claudio Monteverdi, en zal doorlopend opgevoerd worden. Peswani werkt samen met operaregisseur Miranda Lakerveld (Les Autres Muziektheater) aan deze performance. Zij werkten al eerder samen voor de voorstelling "Orfeo in India" (gemaakt in Ahmedabad, India).

In de mythe van Orpheus sterft Eurydice kort na het huwelijk. Vanwege zijn liefde voor haar, daalt Orpheus af om haar terug te krijgen. De goden geven haar terug onder een voorwaarde; hij mag niet omkijken. Hij kan zich niet beheersen, draait zich toch om, en verliest haar voor de tweede keer. Eurydice lijkt de echte heldin van de mythe, zij daalde alleen in de onderwereld af, zonder glorie. Wat zij meemaakte in de schaduwwereld zullen we nooit weten. De installatie en performance Map of Down Below brengt een verzameling ervaringen vanuit Eurydice's perspectief.

Op 8 en 9 oktober a.s. krijgt u een voorproefje tijdens de ARTI kunstbeurs in de Fokker Terminal. De première vindt plaats op vrijdag 14 oktober in theater Zeebelt, in het kader van Hoogtij#26. Voor de gelegenheid is ook werk te zien van textielkunstenares Rozemarijn Lucassen, Petra van der Schoot en Nieke Koek, kunstenaars van kunstencomplex DCR.Rakhi Peswani werkt als gastdocent aan de afdeling beeldende kunst van de Universiteit van Hyderabad, India. Haar eigen werk was onlangs te zien als de tentoonstelling Matters Under the Skin bij Guild Art Gallery, als onderdeel van de Hong Kong International Art Fair. Tijdens haar verblijf in Nederland verdiept Rakhi Peswani zich, vanuit Indiaas perspectief, op Nederlandse kunst. Peswani is online te volgen en blogt op www.haagseindiamaand.nl. Dit programma maakt deel uit van de Haagse India Maand, initiatief van Kosmopolis Den Haag, Korzo en Sarnamihuis.

Cast:
bharatanatyam dans: Evita Issa
sopraan: Camille Hesketh
barokluit: Guzman Ramone
regisseur: Miranda Lakerveld (Les Autres Muziektheater) choreograaf: Aartie Jagmohan (Madhoerie Dance Company) muziek: Claudio Monteverdi, Johannes Kapsberger, Bellerofonte Castaldi, Allain Gaussin textiel & beeld: Rakhi Peswani

Map of Down Below/ ARTI (preview):
Doorlopend:
8 oktober 2011: 16:00 - 17:30 en 18:30 - 20:00u
9 oktober 2011: 15:00 - 16:00 en 17:00 - 18:00u
Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249 Den Haag
www.arti11.nl