Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 07-10-2011

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 8 oktober
Radio 1 - 11.04 uur

EEN DRUKKE POLITIEKE EN FINANCIëLE WEEK

In TROS KAMERBREED van zaterdag 8 oktober aandacht voor een drukke politieke en financiële week: PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen combineert de aankondiging van haar aftreden met forse kritiek op PvdA-leider Job Cohen, de Tweede Kamer verhoogt de Nederlandse garantie voor Eurolanden in financiële problemen en in België dreigt een bank om te vallen als gevolg van de Eurocrisis.

Gasten zijn Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Thijs Berman, voor de PvdA in het Europarlement en Carola Schouten, financieel woordvoerder van de Christen Unie in de Tweede Kamer.

Een van de kritiekpunten van de scheidend PvdA-voorzitter is het gebrek aan linkse samenwerking. Hoe ver zou Jolande Sap willen gaan in zo'n linkse combinatie en welke ervaring heeft Thijs Berman op dat vlak in het Europees parlement? En is de positie van Job Cohen binnen zijn eigen partij beschadigd of juist versterkt na de kritiek van Lilianne Ploumen?

De Tweede Kamer is akkoord met een hoger garantiebedrag voor zwakke Euro-landen. De oppositie steunde de regering, de ChristenUnie was een van de partijen die tegen stemde. Wat maakt Carola Schouten zo euro-sceptisch en waarom steunen PvdA en GroenLinks hierin een coalitie die ze eigenlijk liefst naar huis zouden willen sturen?

Verder in deze uitzending: Nederlandse gemeenten en provincies hebben grote sommen geld uitstaan bij de Dexia Bank, de Belgische bank waarvan deze week de handel in aandelen werd stilgelegd omdat-ie dreigde om te vallen. Wat betekent de voortschrijdende Europese crisis voor Europa en voor Nederland in het bijzonder en hoelang voldoen de binnenlandse oplossingen nog voor de buitenlandse problemen.

Presentatie: Margriet Vroomans en Kees Boonman

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl.