Rijksoverheid

Minister Rosenthal verontrust over geweld Egypte

Nieuwsbericht | 10-10-2011

Minister Rosenthal is zeer verontrust over het geweld tegen de Koptische gemeenschap dit weekeinde in Egypte. Hij betreurt dat er doden en gewonden zijn gevallen en heeft grote zorgen over de situatie van de Koptische christenen.

Hij ondersteunt de Hoge Vertegenwoordiger van de Europe Unie (EU), Catherine Ashton, die oproept tot een onderzoek, zodat de schuldigen voor de rechter kunnen worden gebracht.'De oproep tot rust en kalmte van de Egyptische regering moet door de internationale gemeenschap worden gesteund', zo zei de minister.

De minister ziet vrijheid van demonstratie en van godsdienst niet alleen als een recht voor de bevolking. Ze betekenen ook een plicht voor regeringen. 'De autoriteiten moeten de vrijheid van godsdienst actief beschermen. Dat geldt ook voor het recht op vreedzaam demonstreren', zo zei minister Rosenthal tijdens de Raad Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Deze vrijheden zijn een essentieel onderdeel van de overgang die Egypte doormaakt, richting democratie en een functionerende rechtsstaat. 'Tijdens mijn bezoek aan Egypte einde van de maand zal ik me hiervoor hard maken.'