Gemeente Almere

Programmabegroting naar de raad

14-10-2011

calculator.jpg (33.0K) 2012: structureel geld voor veiligheid, lokale lasten omlaag en investeringen in bereikbaarheid.

Wethouder Arno Visser heeft donderdag 13 oktober de programmabegroting aangeboden aan de gemeenteraad. De programmabegroting 2012 bevat ook de actualisatie van het lopende begrotingsjaar en een doorkijk naar het perspectief van 2012 tot 2015. De begroting is ondanks lastige economische omstandigheden sluitend gemaakt. Naar verwachting wordt er het komende jaar een groter beroep gedaan op onze bijstand en is er een sterke terugval in de inkomsten van de bouwleges.

Desondanks is het college van B en W erin geslaagd om het vervallen van de rijksgelden Van Monstrans (rijksmiddelen voor leefbaarheid en veiligheid) te compenseren en structureel in de programmabegroting op te nemen, te investeren in de binnenstedelijke bereikbaarheid (VSBA), impulsgeld beschikbaar te stellen voor de terreinen; Onderwijs, Veiligheid en Economie en dankzij het succes van de campagne `Mijn Afval maakt winst' gaat de afvalstoffenheffing flink omlaag.

Wethouder Visser: "Ik vind het uniek dat we in deze tijd, de lokale lasten kunnen laten dalen. Sinds de invoering van de plasticbak zien we dat afvalscheiding van plastic, papier en gft spectaculair is verbeterd. Daarom kunnen we, zoals beloofd aan onze inwoners, de afvalstoffenheffing laten zakken met 30 euro per huishouden".

Structureel geld voor veiligheid
Veiligheid is en blijft een belangrijk thema deze collegeperiode. Dit resulteert in structureel geld voor veiligheid om het wegvallen van de Van Montfransmiddelen te compenseren.

Verkenning Stedelijke bereikbaarheid Almere (VSBA) Mede dankzij Rijk en provincie kunnen we de komende jaren investeren in de infrastructuur van onze binnenstedelijke bereikbaarheid.

Impulsgeld onderwijs, veiligheid en onderwijs
Ook in 2012 is er in totaal vijf miljoen euro beschikbaar om te investeren in de sectoren economie, veiligheid en onderwijs. Voor de impuls economie betekent dit dat in 2012 én 2013 geïnvesteerd wordt in het creëren van werkgelegenheid. In 2012 wordt er met de impuls veiligheid ingezet op extra toezicht en handhaving, en de impuls onderwijs zet verder in op het verminderen van zwakke scholen in onze stad.

Lokale lasten omlaag
De tariefontwikkeling van de lokale lasten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) in onze stad is lager dan de inflatie. In navolging van 2011 is er in 2012 wederom sprake van een reële lastenverlichting. Dit komt met name door de daling van de afvalstoffenheffing dankzij de goede resultaten van de afvalscheiding.

Gezond grondbedrijf
De gemeente Almere heeft een financieel gezond grondbedrijf. Door een stevige regie op de gemeentelijke projectenportefeuille kon in de afgelopen jaren zelfs een financiële buffer worden opgebouwd waaruit nu een bedrag van circa 41 miljoen euro kan worden overgemaakt naar de algemene middelen van de gemeente. Het college wil de succesvolle combinatie van de innovatieve Almeerse aanpak van de bouwproductie en robuust financieel beleid intact houden. Het college doet daarom een aantal aanvullende voorstellen om de financiële positie van het grondbedrijf ook in de komende jaren op peil te houden: · De gemeentelijke rekenrente voor het grondbedrijf wordt verlaagd van 6% naar 5%.
· Door het invoeren van strategische kostenbeheersing komt een einde aan de rentebijschrijving op de boekwaarden voor plannen die pas op lange termijn tot ontwikkeling zullen komen. Hiermee verzekert de gemeente zich ervan dat deze gebieden op termijn een aantrekkelijke marktpropositie hebben.

Besluitvorming programmabegroting
De komende weken bespreekt de gemeenteraad de programmabegroting. Belangstellenden kunnen de behandeling van de programmabegroting bijwonen tijdens de vergaderingen van de Politieke Markt op donderdag 3 en 10 november. De besluitvorming over de programmabegroting vindt plaats op maandag 14 november.

Na de besluitvorming over de programmabegroting 2012 ligt de focus op het uitvoeren van de bezuinigingen en het monitoren van de behaalde resultaten.