Gemeente Kaag en Braassem

Gemeente in gesprek met minister Verhagen over hoogspanningskabel Hoogspanningskabel

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) sprak afgelopen week met burgemeester Van der Velde-Menting en wethouder Uit den Boogaard over de aanleg van de hoogspanningskabel âRandstad 380kVâ. Hierbij ging het vooral om het uitwisselen van argumenten over het toekomstige tracé.

Hoogspanningsverbinding deel ondergronds
De nieuwe hoogspanningsverbinding is nodig om de elektriciteitsvoorziening in de Randstad veilig te stellen. Vanwege technische beperkingen kan er maximaal 20 kilometer van het totale tracé van de nieuwe hoogspanningsverbinding ondergronds worden aangelegd. In Kaag en Braassem zal deze verbinding voor slechts een klein deel ondergronds lopen. Al eerder gaf de minister aan dat de verbinding ook in de gemeente Haarlemmermeer voor een deel ondergronds wordt aangelegd. De verbinding loopt hier namelijk op zeer korte afstand van de woonwijk Floriande en ruimte om het traject te verleggen is er niet. Ter hoogte van Nieuwe Wetering is er wel ruimte om de verbinding op voldoende afstand van het dorp te leggen.

Om tegemoet te komen aan de mensen met zorgen over het magneetveld in het gebied van de ondergrondse verbinding, wordt de verbinding ter hoogte van Rijpwetering extra diep aangelegd. Boven de grond is dan geen magneetveld meer aanwezig.

Bestuurlijke afstemming
Eind oktober maakt minister Verhagen samen met de minister van Infrastructuur en Milieu een keuze voor het definitieve tracé. Op 28 oktober vindt bestuurlijk overleg plaats met de gemeente Kaag en Braassem, Haarlemmermeer en de provincies. Dan wordt er gezamenlijk gekeken naar de meest optimale oplossing voor een bovengronds tracé ten westen van Nieuwe Wetering en de ondergrondse kruising van Rijpwetering. Daarna volgen informatieavonden voor de burgers.

Â