Gemeente Rotterdam

rotterdam zet door met de wijkaanpak

14 oktober 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Rotterdam gaat verder met het verbeteren van de Rotterdamse wijken.

Ondanks de economische tegenwind en het stopzetten van de rijksbijdrage voor de wijkaanpak zetten gemeente, deelgemeenten en de Rotterdamse woningcorporaties stevig in op de wijkaanpak. Op vrijdag 14 oktober hebben de drie partijen hiervoor zogenoemde gebiedsafspraken getekend. Met deze afspraken leggen (deel)gemeente en de woningcorporaties hun inzet en ambitie in de wijken voor de komende jaren vast.

Het is de eerste keer dat de drie partijen op deze schaal voor de verschillende gebieden afspraken maken. De gebiedsafspraken zijn een uitwerking van de stedelijke samenwerkingsafspraken die gemeente en corporaties in 2011 hebben gemaakt. Met de gebiedsafspraken die voor een aantal wijken op Zuid zijn gemaakt, is ook de samenwerking geborgd tussen de drie partijen op weg naar uitvoering van het Nationaal Programma Kwaliteitssprong op Zuid.

Volgens wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijk ordening, vastgoed en stedelijke economie) is een intensieve samenwerking tussen gemeente, deelgemeente en corporaties uiterst belangrijk om resultaat te boeken. ,,Een intensieve samenwerking helpt een wijk vooruit. Dat bewijst bijvoorbeeld het gebied rond de Zaagmolenstraat/Zwaanshals. Dit gebied is nu prachtig opgebloeid tot een hippe plek die steeds drukker wordt bezocht. Het is daarom belangrijk om deze samenwerking nu structureel voort te zetten.''

Passende mix
Met het sluiten van de gebiedsafspraken zijn de (deel)gemeente en woningcorporaties overeengekomen dat zij gezamenlijk zorgen voor aantrekkelijke woonmilieus en een goed woon- en leefklimaat in de wijken, het bieden van mogelijkheden voor een woningcarrière en het versterken van het woonimago van Rotterdam. Elke wijk krijgt een passende mix van maatregelen. Zo voegen de corporaties een fors aantal woningen voor gezinnen toe aan de woningvoorraad waardoor zij een grote bijdrage leveren aan de collegetarget van 3.000 gezinswoningen. Wijken worden ook kindvriendelijker gemaakt, zoals bijvoorbeeld in Carnisse waar kindvriendelijke routes van en naar scholen worden aangelegd. Het aanbod voor studenten wordt vergroot, zoals in Delfshaven waar enkele complexen worden bestemd voor jongeren en studenten. Gemeente en corporaties werken samen in het bieden van kansen aan jongeren, zoals in Oud-Charlois waar een werkgelegenheidstraject voor jongeren door gemeente en corporaties wordt gefinancierd. Gemeente en corporaties zetten in op het realiseren van levensloopbestendige- en ouderenwoningen, onder andere in Vreewijk. In verschillende wijken zijn afspraken vastgelegd over het verbeteren van de buitenruimte, zoals in Oosterflank en Zevenkamp waar gemeente en corporaties gezamenlijk binnenterreinen aanpakken. Ook de wijkeconomie krijgt in verschillende wijken aandacht, zoals in Hoogvliet waar gezamenlijk het (winkel)voorzieningenniveau wordt verbeterd.

Aanvullende informatie

De vandaag ondertekende gebiedsafspraken zijn te lezen via www.rotterdam.nl/gebiedsafspraken