Ingezonden persbericht


Opening Muziekwebplein van de Centrale Discotheek Rotterdam

Op vrijdag 14 oktober is het precies 50 jaar geleden dat de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) haar deuren opende. Nu, 50 jaar later, opent Burgemeester Aboutaleb op zaterdag 15 oktober de deuren van de compleet vernieuwde ruimte van de CDR: het Muziekwebplein.

De CDR begon 50 jaar geleden met het uitlenen van klassieke lp's, en is in de loop van de jaren met www.muziekweb.nl uitgegroeid tot dé online muziekgids voor bibliotheekleden. Niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland kunnen bibliotheekleden uitgebreide informatie vinden over muziek, fragmenten beluisteren en cd's lenen.

De bibliotheeksector innoveert en dat betekent voor het uitlenen van muziek en het informeren over muziek weer een nieuwe fase in het contact met de klant, die via Muziekweb en Muziekwebdiensten, eenvoudig zijn weg in muziekland kan vinden. Digitaal en eigentijds. Het Muziekwebplein is de nieuw ingerichte publieksruimte in de Bibliotheek Rotterdam, waar Muziekweb centraal staat.

Op het Muziekwebplein kan geluisterd worden naar muziek uit de complete catalogus: meer dan 4 miljoen volledige tracks. Cd's en muziek-dvd's kunnen via de pc's worden aangevraagd en bij de balie worden afgehaald. De fysieke collectie blijft immers de basis voor het (fysieke en te zijner tijd digitale) uitlenen, de doorontwikkeling van de catalogus en Muziekweb.

Naast het kunnen zoeken van muziek en informatie over muziek in Muziekweb en het krijgen van muziekadvies, kun je je op het Muziekwebplein ook laten verrassen en onderdompelen in de 'luisternis'. Daar worden bijvoorbeeld muziekparels gepresenteerd, die door onze muziekspecialisten zijn samengesteld. Of samen luisteren met vrienden naar muziek van eigen keuze. En natuurlijk kunnen 'nieuwe oogst' cd's gevonden worden op de touchscreens. Authentieke afspeelapparatuur wordt tentoongesteld en gedemonstreerd, zoals een jukebox met singles uit 1961 en een wasrollenspeler. Voor wie wil werken met een eigen laptop en tegelijkertijd wil kunnen luisteren naar muziek, zijn er wifi plaatsen beschikbaar. Cd's met stof of vlekken kunnen achtergelaten worden om schoon te laten maken. Kortom, voor elk wat wils!

Het Muziekwebplein is dé plek voor iedereen die van muziek houdt, meer wil weten, geadviseerd wil worden, naar muziek wil luisteren, zich wil laten verrassen of gewoon cd's of muziek-dvd's wil komen lenen.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van de CDR naar de Webwijzer '50 jaar CDR': http://www.muziekweb.nl/WebWijzer/Webwijzers/50jaar/