Gemeente Leeuwarden

EMBARGO TOT VRIJDAG 14 OKTOBER 2011 16.30 UUR!!

Leeuwarder Leeuwtje voor Piet van der Wal

Achtergrondinformatie bij toekenning Leeuwarder Leeuwtje aan de heer Piet van der Wal:

Piet van der Wal wordt door velen genoemd als een echte ambassadeur van Leeuwarden, in woord en gebaar. Zijn kennis van Leeuwarden is van onschatbare waarde. Hij draagt de Liwwadder 'taal' overal waar het maar kan op voortreffelijke wijze uit. Hij is al jaren met veel enthousiasme vrijwilliger bij de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd. Ook is hij lid van de Werkgroep OpenMonumentenDag en lid van de Werkgroep Industrieel Erfgoed Leeuwarden en heeft hij deel uitgemaakt van de kascommissie van Aed Levwerd. Als Pal/GroenLinks-raadslid timmert Piet al vele jaren in en voor Leeuwarden aan de weg. Hij was raadslid van 2 mei 1972 tot 26 september 1988 en van 2 maart 2002 tot heden. In totaal 26 jaar. Ook in de tussenliggende periode bleef Piet de 'politieke' lijntjes achter de schermen uitzetten.

Historie:
Veel van zijn activiteiten zijn vorig jaar vastgelegd in de Omrop Fryslân documentaire 'Lang haar in leeuwarden': pugh's place, kloppend hart, de pow wow's, hippo, de hipporockbeurs en daarna de stichting Echo (om met de hippo-gelden een nieuw centrum op te richten), en het plan voor een groot festival op de Froskepôlle.

Later, eind jaren negentig, was Piet lid van de actiegroep 'Slappe knieën', die buitenparlementair strijd voerde tegen de hoogbouw in en rond de binnenstad. Dat resulteerde in een koepel op de Friesland Bank in plaats van een torenflat (heb ik mij laten vertellen).

Vorig jaar heeft Piet zich ingezet voor de organisatie van de hippo-reünie en de voorbereidingen van de manifestatie 'Langharig leeuwarden' in het Historisch Centrum Leeuwarden.

Een greep uit de wapenfeiten:


· Behoud van de stoommachine in de oude HTS
· Betrokkenheid bij ontwikkelingen van de Blokhuispoort
· Aanvoeren van plannen en oplossingen voor infrastructurele knelpunten.
· Initiator van de Popbunker in de Prinsentuin.

Anekdote:
Bekend is dat Piet op een middag tussen twee lessen door op de oude HTS, leergang Nijverheidsonderwijs in de Molenstraat, de school wilde verlaten om snel naar een belangrijke raadscommissievergadering te gaan. Hij werd in de schoolhal tegen gehouden door de directeur Van Gelder, die hem bestraffend toesprak dat onderwijs een hoger doel diende dan de politiek! Voor Piet zijn zij even belangrijk.