KRO

KRO Brandpunt over het opheffen van de anonimiteit tussen nabestaanden en donoren

Uitzenddatum: 16/10/2011

KRO Brandpunt brengt aanstaande zondag (16 oktober, 22.15 uur, Nederland 2) een reportage over de bevindingen van een Amerikaanse donororganisatie die nabestaanden en donoren actief met elkaar in contact brengt. Zij stellen dat het aantal potentiële orgaandonoren spectaculair omhoog kan als de anonimiteit van donoren en ontvangers wordt opgeheven. Aan de vooravond van de nationale donorweek, brengt Liesbeth Staats voor KRO Brandpunt een bezoek aan de nabestaanden van Julio Garcia in New York. Hij redde na zijn dood met zijn organen maar liefst 7 levens. In een ceremonie zijn de getransplanteerden vervolgens met de nabestaanden van Garcia in contact gebracht. Het aantal donorregistraties is in de staat New York door de bijzondere ontmoetingen gestegen met 14 procent.

Ook in Nederland gaan nu stemmen op om het taboe op orgaandonatie te doorbreken. Tot nu toe kunnen getransplanteerden die contact willen leggen met de nabestaanden van hun donor alleen een geanonimiseerde brief sturen naar Eurotransplant. Die stuurt de brief door. De Nederlandse Transplantatie Vereniging is tegenstander van direct contact omdat het emotioneel belastend kan zijn en tot teleurstelling zou kunnen leiden "over ras, sekse, geloof of politieke overtuiging van een ontvanger". Voorzitter Porte: "Er is geen sprake van gelijkwaardigheid. De ontvangende partij staat altijd in het krijt bij de donor, de nabestaanden daarvan. Dat kan een ethische, morele druk geven".

Nieuw initiatief
De stichting Donadona wil verandering aanbrengen en de nabestaanden van orgaandonoren en getransplanteerden, zonder tussenkomst van Eurotransplant, met elkaar in contact brengen. Henk Bakker, één van de bedenkers en oprichters van deze stichting maakt in de uitzending van KRO Brandpunt bekend dat via de website http://www.donadona.nl/ de nabestaanden voortaan kunnen traceren naar wie de organen zijn gegaan en getransplanteerden op hun beurt de mogelijkheid krijgen te achterhalen van wie de organen afkomstig zijn. Hij stelt zich niet langer te willen neerleggen bij het feit dat in Nederland contacten door medici worden ontmoedigd en alleen anoniem tot stand kunnen komen. Bekker stelt: "als twee mensen elkaar willen ontmoeten, dan moet je die mogelijkheid bieden". Na het invullen van gegevens, voert de stichting controle uit en organiseert een ontmoeting, indien dit de uitdrukkelijke wens is van beide partijen. "Het hele proces wordt zorgvuldig begeleid door een maatschappelijk werker, een jurist en een psycholoog", aldus Bakker.

Verder in deze uitzending spreekt Sven Kockelmann met oud-minister en partijprominent Cees Veerman. Die vreest voor de toekomst van zijn partij, als het CDA de huidige gedoogconstructie met de PVV voortzet. Veerman roept zijn partij in KRO brandpunt op om op zoek te gaan naar een nieuwe gedoogpartner. Het huidige kabinet kan dan met andere steun uit de kamer in het zadel blijven.

En tot slot reist Wouter Kurpershoek naar het plaatsje Sonora in Californië, in de 19^e eeuw het kloppende hart van de Gold Rush in Amerika. Tegenwoordig staat het dorp opnieuw op de kaart en wordt het overspoeld door gelukszoekers. Steeds meer Amerikanen zitten zonder geld en toekomstperspectief en zoeken hun heil in goud. In de staat Californië worden aan de lopende band tenten- en woonwagenkampen opgericht waar mensen maanden op zoek zijn naar dat ene klompje goud dat hen door de crisis loodst.De historisch hoge goudprijs wakkert de koorts alleen maar aan.

KRO Brandpunt, zondag 16 oktober, 22.15 uur, Nederland 2