Spoorwegmuseum toont klassieke gezicht


Opera per Tutti en Liszt-recital in sfeervolle ambiance van Het Spoorwegmuseum

UTRECHT, 20111006 -- Op zondag 16 oktober opent Het Spoorwegmuseum haar deuren voor muziekliefhebbers. In de wachtkamer 3de klasse van het Maliebaanstation trakteren de zangers en zangeressen van Opera per Tutti de bezoekers op aria’s uit bekende en onbekende operastukken. In het theater neemt de Australische Liszt-expert Leslie Howard de toeschouwers mee op een muzikale reis door het Europa van Franz Liszt. Kaarten voor deze voorstellingen zijn te koop via www.operapertutti.nl en www.vredenburg.nl (Leslie Howard).

Reizen met Liszt
Waarom Franz Liszt in Het Spoorwegmuseum? Omdat hij een fervent treinreiziger was! Franz Liszt reisde, als een popartiest avant-la lettre, in het midden van de 19e eeuw door heel Europa om zijn muziek te laten horen. Van St. Petersburg tot Constantinopel en van Lissabon tot Utrecht. Dikwijls deed hij dit per trein. Liszt-expert Leslie Howard – die álle werken van Liszt voor piano op niet minder dan 99 (!) cd’s vastlegde - neemt u mee op een muzikale reis door het Europa van Liszt, met tussenstops in Frankrijk, Italië en Spanje. Het optreden is een zogenaamde ‘lecture-recital’, hij vertelt over de reizen van Franz Liszt en speelt zijn muziek. Het slotstuk - Liszts Romancero Espagnol - beleeft zijn Nederlandse première.

Leslie Howard ontving zijn muzikale opleiding in zijn geboorteland Australië en vervolgens in Italië en Engeland. Zijn repertoire omvat muziek uit de begintijd van de piano tot aan de eenentwintigste eeuw. De muziek van Franz Liszt neemt daarin een zeer belangrijke plaats in. Howard is een veelgevraagd pianist en docent. Hij heeft zitting in tal van jury’s, waaronder die van het Liszt Concours in Utrecht, en is voorzitter van The Liszt Society.

Zondag 16 oktober, aanvang 15.00 uur
Het Spoorwegmuseum: Reizen met Liszt, met Leslie Howard, lezing en piano
Kaarten (€ 25,- / € 12,50 CJP/U-pas) zijn verkrijgbaar bij de kassa van Het Spoorwegmuseum,  Vredenburg (www.vredenburg.nl / 030-2314544)of Utrechts Uitburo (Domplein 9).


Meer informatie op www.liszt.nl.

Opera per Tutti
‘Opera per Tutti!’ maakt opera toegankelijk voor een breed en vooral nieuw en jong publiek. Een podium is niet nodig, de zangers en zangeressen van de ‘Mazali Opera Singers’ gebruiken de hele zaal en leiden de aria’s in met een leuk verhaal of passende anekdote. Het publiek zit er bovenop, wat leidt tot een bijzondere opera-ervaring. Het repertoire en de bezetting van de ‘Mazali Opera Singers’ wisselt maandelijks en bestaat uit een pool van 100 Nederlandse en buitenlandse professionele operazangers en zangeressen.  Naast artistiek leidster en mezzosopraan Mylou Mazali treden telkens een sopraan, een tenor en een bariton of bas op. Dit viertal staat onder muzikale begeleiding van een pianist. ‘Opera per Tutti!’ biedt ook een podium aan talentvolle conservatoriumstudenten van de Dutch National Opera Academy (samenwerking van de Conservatoria Den Haag en Amsterdam) en Operastudio Nederland. Het programma voor zondag 16 oktober:

Deirdre Angenent – sopraan
Mylou Mazali – mezzosopraan
Eric Reddet – tenor
Laurent Deleuil-Millette – bariton
Kimball Huijgens - piano


1             Salut ô mon dernière matin – Faust - Gounod  
2             Faites-lui mes aveux – Faust - Gounod          
3             Salut demeure chaste et pure – Faust - Gounod  
4             Prenez mon bras un moment – Faust - Gounod 
5             Sombre fôret - Guillaume Tell - Rossini
6             A quoi bon l’économie – Manon - Massenet
7             Baigne d’eau mes mains – Thaïs - Massenet
8             Pourquoi vous tenez vous ainsi - Les Dialogues des Carmelites - Poulenc
9             Je vais danser en votre honneur – Carmen – Bizet
Pauze
1             Dieu, tu semas dans nos âmes - Don Carlo - Verdi
2             C’est mon jour supreme - Don Carlo - Verdi
3             O don Fatale - Don Carlo - Verdi
4             Tu che le vanita - Don Carlo - Verdi
5             It is a curious story - The Turn of the Screw - Britten
6             Isn’t the weather awefull ? - The Old Maid and the Thief - Menotti
7             Steel me sweet thief - The Old Maid and the Thief - Menotti
8             Now o lips say goodbye - The Consul – Menotti

Zondag 16 oktober, aanvang 16.00 uur
Het Spoorwegmuseum: Opera per Tutti, Mazali Opera Singers



Kaarten voor ‘Opera per Tutti’ zijn te koop via www.operapertutti.nl en kosten €22,50. Dit is inclusief toegang tot het museum. Op de dag zelf zijn de kaarten ook te koop aan de kassa van Het Spoorwegmuseum. De voorstelling begint om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur.