Ingezonden persbericht


Zesde deelname aan World Solar Challenge voor topteam TU Delft

Nuon Solar Team presenteert Nuna6: 'we halen de wereldbeker zonneracen weer naar Delft'

Het Nuon Solar Team 2011 presenteerde vandaag Nuna6 in de Amsterdamse Westergasfabriek. Het team gaat tijdens de World Solar Challenge in Australië met deze compleet nieuw ontwikkelde zonnewagen de strijd aan met 30 teams uit de hele wereld.

Nuna6 is de lichtste auto van het team ooit, ze weegt zo'n 145 kilo, ongeveer de helft van de oer-Nuna die in 2001 meereed. De wagen is ook de kleinste van de Nuna-familie, met een lengte van exact 444 centimeter. Nuna6 is op alle belangrijke vlakken verbeterd ten opzichte van haar voorgangers. De elektromotor heeft een efficiëntie van 98% en de luchtweerstand is bijna 10% lager dan die van Nuna5. Komende maanden wordt Nuna6 race-klaar gemaakt en voorzien van de modernste techniek.

Voor de vijfde keer winnen?
13 talentvolle studenten van de TU Delft werken sinds medio 2010 in het diepste geheim aan de nieuwste zonnewagen. Alleen auto's die 100% op zonne-energie kunnen rijden mogen meedoen aan de World Solar Challenge. Editie 2011 vindt plaats van 16 tot en met 23 oktober 2011 en zal net als de vorige edities de deelnemers over een afstand van 3000 kilometer voeren van Darwin tot Adelaide. Het team gaat naar Australië om de wereldbeker zonneracen weer naar Delft te halen. Na vier overwinningen op rij werd het team in 2009 tweede na een spannende strijd. Als het team wint, zal dit de vijfde keer zijn dat Delfste studenten de winst pakken.

Blij en supertrots
Teamleider Pier van Zonneveld: 'Alle zonnewagens tijdens de World Solar Challenge lijken steeds meer op de eerdere Nuna's waarmee het Nuon Solar Team haar successen boekte. Dit is het beste bewijs voor ons succes. Aan dit team de taak de concurrentie steeds één stap voor te blijven. Met Nuna6 willen we de wereldbeker zonneracen weer terug naar Delft halen. We zijn blij en supertrots dat we de auto na al die maanden intensief werken eindelijk kunnen tonen. We zijn klaar voor de strijd om de wereldbeker zonneracen'.

Nieuwe regels
Dit jaar stelt het wedstrijdreglement van de World Solar Challenge strenge eisen aan de gebruikte zonnepanelen. Op Nuna6 is 6 m2 aan siliciumcellen gebruikt. Teams mogen kiezen uit 6 m2 silicium (de 'aardse' zonnecellen) of 3 m2 (efficiëntere) 'ruimtevaartcellen'. Deze editie kiest het Nuon Solar Team voor het eerst voor siliciumcellen.

Survival
Omdat de zonnewagens gewoon op de openbare weg tussen de rest van het verkeer rijden, moeten ze zich aan de snelheidsbeperkingen en verkeersregels van Australië houden. Elke dag mogen de teams om 8:00 uur 's morgens beginnen met racen, waarna de teams om 17:00 uur weer moeten stoppen en overnachten langs de kant van de weg. De World Solar Challenge is niet alleen een race, maar ook een vorm van survival.

Nuon Solar Team
Het Nuon Solar Team wordt elke twee jaar samengesteld uit studenten van de TU Delft die anderhalf jaar hun studie onderbreken om het ontwerp en de bouw van een nieuwe zonnewagen te realiseren. De teamleden zijn afkomstig uit verschillende studierichtingen (Elektrotechniek, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde). Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon de hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Met deelname aan de World Solar Challenge stimuleert Nuon jong talent én de interesse voor duurzaamheid.

Over Nuon
Nuon is een energieonderneming die met 5.800 medewerkers ruim 2,6 miljoen consumenten, bedrijven en organisaties bedient in Nederland en België. Een betrouwbare, betaalbare en zo schoon mogelijke energielevering staat daarbij centraal. Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, energiegerelateerde producten, warmte en koude en helpt haar klanten om het energieverbruik te beperken. Nuon is onderdeel van de Vattenfall Group.

-------------------------------------------------




Ingezonden persbericht