Ingezonden persbericht


Persbericht

Vanaf zondag 16 oktober: Vanitas en de verdwaalde Potvis Tussen 12 en 14 uur gratis toegang

De dood is onontkoombaar en aards bezit is relatief. De betekenis van Vanitas. Het thema dat door Natuurmuseum Brabant is opgepakt om het prachtige, door Naturalis geschonken potvisskelet in volle glorie te kunnen tentoonstellen. Kunstenaars Huub van der Loo en Reinoud van Vught is gevraagd om met kunst als maatwerk te reageren op het potvisskelet en thema Vanitas. Zij deden dat op indrukwekkende wijze. Het skelet van ruim 1000 kilo vormt samen met de kunstwerken en elementen van de tentoonstelling Walvissen van Naturalis een opvallend harmonisch geheel. Van 16 oktober t/m 15 januari is deze kortlopende en bijzondere tentoonstelling , getiteld Vanitas en de verdwaalde Potvis, te bezichtigen in Natuurmuseum Brabant. De tentoonstelling maakt deel uit van het Tilburgse Culturele project Tilburg Textiles. De opening is op zondag 16 oktober om 12.00 uur. Iedere belangstellende is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Het museum is op deze zondag van 12.00 tot 14.00 uur gratis toegankelijk. 1000 kilo botten en 15 meter lang

Het Potvisskelet was één van de jonge Potvismannetjes die in 1995 aanspoelden aan het strand tussen Scheveningen en Kijkduin. Helaas konden de beesten niet meer geholpen worden. Een speciaal snijteam van Naturalis heeft de dieren verwerkt. Een van de Potvissen is sinds vorig jaar eigendom van Natuurmuseum Brabant en kan na een grondige restauratie tijdelijk worden tentoongesteld. Naast het potvisskelet zijn ook de geraamtes te bewonderen van andere zeebewoners als de Tuimelaar en de Grijze Zeehond. In de tentoonstelling wordt ook uitleg gegeven over walvisstrandingen aan de Nederlandse kust door de eeuwen heen. Daarnaast kan de bezoeker Amber ruiken. Dit is een overwegend grijskleurig, hard, wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen. Amber wordt gebruikt als geurstof bij de productie van parfum.

De kunstenaars
Huub van der Loo (Eindhoven, 1962) studeerde tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij maakt schilderijen, installaties en werk in de openbare ruimte. In opdracht van Tilburg Textiles maakte hij voor de tentoonstelling Vanitas en de verdwaalde Potvis in Natuurmuseum Brabant nieuwe schilderijen, geïnspireerd op het skelet van de potvis. Reinoud van Vught (Goirle, 1960) heeft de opleiding monumentale vormgeving en schilderkunst gevolgd aan de St. Joost academie in Breda en maakt schilderijen die vaak florale motieven als uitgangspunt hebben. De sculpturen die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt hebben de onderwaterwereld als motief.


---



Ingezonden persbericht