Ingezonden persbericht


persbericht
oktober 2011

Revolte speellijst
16 oktober Grand Theatre Groningen / 20 oktober Theater De Lieve Vrouw Amersfoort / 5 november De NWE Vorst Tilburg / 17, 18, 19 november Theatter Kikker Utrecht

Daniëlle van de Ven - Revolte

'Ik spreek vanonder puinhopen!
Ik schreeuw vanonder lawines!

En toch herkennen ze mijn stem.
En toch word ik opnieuw geloofd."

- Anna Achmatova -

Wat betekent moed? Vroeger en nu? In de nieuwe voorstelling Revolte gaat theatermaakster Daniëlle van de Ven op zoek naar een antwoord op die vraag. Een aantal jaren geleden 'ontdekte' ze de Russische dichteres Anna Achmatova. Zij leefde in de voormalige Sovjet-Unie ten tijde van de Stalin-terreur. Het regime ontnam haar het vrije woord en maakte haar monddood door een publicatieverbod op te leggen, maar ze bleef in het geheim schrijven. Ze verbrandde haar teksten en vertelde haar gedichten op fluistertoon door. Anna Achmatova's onverzettelijkheid en haar moed niet te buigen voor haar lot, inspireerde Daniëlle van de Ven.

'Revolte' is in al haar radicale eenvoud en moedige kwetsbaarheid een beeldende confrontatie met Achmatova's werk en tijd en hoe zich dat met onze tijd verhoudt. Op ontroerende wijze maakt Daniëlle van de Ven kenbaar en invoelbaar wat het betekent om te doen wat je moet doen. Hoe je je kunt wapenen tegen de wijdvertakte onverschilligheid tegenover alles wat kwetsbaar is en wat zich verzet tegen de maalstroom van altijd maar in de pas te moeten lopen. 'Revolte' neemt het op voor de eenling. Als een verstilde revolutie.

Daniëlle van de Ven won in 2008 samen met Joëlke Sanders de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs met hun voorstelling 'Wraakoefening'. Bij Grand Theatre Groningen maakte ze eerder 'Het vuur, de zee' (2009) en samen met Joelke Sanderse 'Barst een poging tot buigen' (tournee Blind Date 2009).

'Revolte' is de derde samenwerking met regisseur Sam Bogaerts, die eerder als begeleider/regisseur bij Wraakoefening en Het vuur, de zee betrokken was.

trailer Revolte

Idee/spel: Daniëlle van de Ven / eindregie: Sam Bogaerts / toneelbeeld: Andre Joosten. Grand Theatre Groningen is verantwoordelijk voor lichtontwerp (Wil Frikken), techniek (Igor Shumlyanskiy), productie (Pol Wijnberg), publiciteit (Marjan Moes).

www.grandtheatregroningen.nl
www.daniellevandeven.nl