Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 13 oktober 2011

TCS Amsterdam Marathon heeft alle
ingrediënten voor snelle tijden


- Atleten azen op startbewijs voor Olympische Spelen -

De 36e TSC Amsterdam Marathon, die zondag 16 oktober plaatsvindt, heeft alles in zich om een succesvolle editie te worden. De weersvoorspelling is gunstig en een sterk deelnemersveld moet voor wereldtijden gaan zorgen. Tijdens de persconferentie keek topfavoriet Wilson Chebet uit naar zijn ultieme race met als doel zichzelf in de schijnwerpers te zetten voor de Olympische Spelen. Koen Raymaekers hoopt zijn goede voorbereiding te belonen met een tijd onder de 2.10, die goed is voor een Olympische nominatie. Zijn rivalen Patrick Stitzinger en Michel Butter hopen in Amsterdam ook sneller dan ooit te lopen tijdens het NK Marathon. Lornah Kiplagat streeft naar een tijd onder de Olympische limiet (2.27.24).

Waar de Nederlandse mannen een tijd van 2.10.00 nodig hebben om naar Londen 2012 af te reizen, ligt dat in Kenia heel anders. Met de kersverse wereldrecordhouder Patrick Makau (2.03.38) en een aantal andere Kenianen die onder de 2.05 heeft gelopen, liggen de drie startbewijzen voor Londen niet voor het oprapen. Wilson Chebet, de nummer twee tijdens de vorige editie van de TCS Amsterdam Marathon en de winnaar in Rotterdam (2.05.27), moet zijn persoonlijk record verpulveren om in aanmerking te komen voor een nominatie. "Ik wil in Amsterdam indruk maken en laten zien dat ik thuis hoor op de Olympische Spelen. Mijn voorbereiding is goed gegaan, ik ben er klaar voor."

Zondag zal er een kopgroep inclusief hazen van 16 lopers van start gaan, met als doel een tussentijd op de halve marathon van 1.02.30/1.02.45. Kanshebbers voor de overwinning zijn daarnaast Sileshi Sihine, Benjamin Kiptoo, Elijah Keitany, Samuel Kosgei en Samuel Tsegay. Tot aan de laatste kilometers zal het een spannende wedstrijd worden. Het parcoursrecord van de TCS Amsterdam Marathon staat op 2.05.44 en ligt voor het derde jaar op rij onder vuur.

Kiplagat gaat voor Londen
Lornah Kiplagat is bescheiden tijdens de persconferentie. "Als ik 2.27.24 loop ben ik heel blij." Die tijd is goed voor een ticket naar Londen. ,,Ik ga niet te gek doen, ik heb nog wat tijd nodig om in topvorm te komen. Mijn vorm is momenteel beter dan in Londen. Ik heb veel op snelheid getraind en de trainingen voelen de laatste weken goed. Ik ga positief de wedstrijd in." Tijdens de marathon in Londen eerder dit jaar miste ze de limiet met 34 seconden.

NK Marathon
Koen Raymaekers is bij de mannen de grote favoriet voor de Nederlandse marathon titel. Hij gaat zondag weg op een tijd van 2.10. "Ik ga op 1.05 op de 21,1 km weg, dan hoop ik dat ik het tweede deel 1 seconde sneller ben. Ik denk dat ik er nu beter voor sta dan eerder dit jaar. De omstandigheden zijn ideaal, met goed weer en goede hazen."

Patrick Stitzinger en Michel Butter zijn de voornaamste kandidaten voor het podium. Hun persoonlijke records met respectievelijk 2.15.01 en 2.17.36 gaan volgens de voorspelling van beide langeafstandlopers verbroken worden. Stitzinger: "Mijn doel voor komend weekend is 2.13 en het liefst 2.12. Ik ga echt voor de tijd, die telt voor mij meer dan een medaille op het NK." Butter heeft na zijn debuut in Utrecht zelfvertrouwen gekweekt. "Ik weet nu wat het is om een marathon te lopen, ik heb meer ervaring en ik ben toe aan een volgende stap. Daarnaast heb ik een betere voorbereiding gehad." Butter hoopt tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2.13/2.14 te lopen en dat zou een gigantische stap zijn.

De TCS Amsterdam Marathon verwacht zondag meer dan 35.000 deelnemers op de diverse afstanden. De doelstelling om in 2014 meer dan 37.000 deelnemers te mogen ontvangen lijkt hiermee eerder in zicht dan verwacht.




Ingezonden persbericht