KRO

Oud-minister Veerman: 'CDA moet breken met PVV en op zoek naar andere gedoogpartner'

Uitzenddatum: 16/10/2011

"Het CDA moet de gedoogconstructie met de PVV opzeggen en op zoek gaan naar een andere gedoogpartner." Dat zegt Cees Veerman, oud-minister van landbouw en CDA-partijprominent vanavond in KRO Brandpunt (22.15 uur, Ned.2). "Het moet zijn afgelopen, anders loopt het verkeerd af met het CDA. Je zou kunnen zeggen: we gaan met het minderheidskabinet door en wisselen de PVV in voor de gedoogsteun van de PVDA of D66", aldus Veerman. De oud-minister zegt anders te "vrezen voor het ergste".

De oud-minister hekelt voorts de manier waarop Wilders aan de touwtjes lijkt te trekken bij het CDA. Dat werd afgelopen weken nog eens duidelijk toen minister Leers van integratie onder druk van premier Rutte een eerder gedane uitspraak over migranten moest terugnemen en het geschil met Wilders moest bijleggen. Voor Veerman zou dat reden zijn geweest af te treden, zegt hij in Brandpunt. "Het zou mij niet gebeuren. Ik zou hebben gezegd: ik heb gezegd wat ik heb gezegd. En als dat een andere partij niet aanstaat, dan zij dat zo. Een beetje onverstoorbaar. En als dat niet zou lukken, zou ik me hebben teruggetrokken."

De partijprominent praat verder over een leiderschapsprobleem binnen het CDA. "Dat is ook een van de vraagstukken. We hebben een voorman. Verhagen is de voorman, maar voor mij is hij niet de ideale voorman." Op de vraag wie dan wel de leider zou moeten zijn, antwoordt hij: "Dat is nog een lastige, ik zou het niet weten."
Eind deze maand houdt het CDA weer een partijcongres, een jaar na het emotionele congres in de Rijnhal in Arnhem.

KRO Brandpunt, zondagavond om 22.15 uur op Nederland 2.