Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 8 juli 2011

Lornah Kiplagat in Amsterdam op jacht
naar Olympische limiet

Lornah Kiplagat doet mee aan de Amsterdam Marathon op zondag 16 oktober. In Amsterdam gaat zij op jacht naar de Olympische limiet voor de spelen in Londen. Daarna kan de 37-jarige wegspecialiste haar droom verwezenlijken: Olympisch goud. Race director Cees Pronk: ,,Een uniek talent als Lornah Kiplagat geven wij in Amsterdam graag de kans om haar doel te bereiken." Kiplagat won de Amsterdam Marathon al eens in 1999.

Kiplagat focust zich vanaf nu volledig op de Amsterdam Marathon. Tijdens het Nederlands kampioenschap, dat gehouden wordt tijdens de Amsterdam Marathon, dient zij een tijd van 2.27.24 te lopen. Eerder dit jaar tijdens de Londen Marathon lukte het haar net niet om de Olympische limiet te lopen (2.27.57). Voor haar zelf was Londen wel geslaagd. Ze gaf aan dat na Londen het gevoel weer terug is na een lange periode van blessureleed. Na deze voorjaarsmarathon heeft ze ook geen enkele terugval meer gehad.

De Amsterdam Marathon is de zesde snelste marathon ter wereld. Het parcours biedt Kiplagat de kans om een snelle tijd neer te zetten op weg naar de spelen. De Olympische Spelen in Londen kunnen haar derde spelen worden. Zowel in 2004 als 2008 kwam ze voor Nederland uit op de 10.000 meter op de baan. Ze werd daar respectievelijk vijfde en achtste.

De toploopster uit Groet is vooral bekend door haar prestaties op de weg. Ze won bijna iedere grote wegwedstrijd in de wereld en heeft veel parcoursrecords op haar naam staan. Ze veroverde vier keer de wereldtitel, in 2006 op de 20 kilometer, in 2007 en 2008 op de halve marathon en in 2007 tijdens het veldlopen. Kiplagat won de marathons van Los Angeles (2x), Amsterdam, Rotterdam en Osaka en was tweede in Chicago en derde bij de New York Marathon. Haar persoonlijk record op de marathon staat op 2.22.22, gelopen in Osaka in 2003.

De organisatie van de Amsterdam Marathon, Le Champion, verwacht nog meer internationale topatleten die de Olympische limiet willen behalen. Daarnaast is er vanuit de hele wereld erg veel interesse voor de grootste marathon van Nederland. Momenteel is er een internationale groei te zien van 20% ten opzichte van vorig jaar, met deelnemers uit 75 verschillende landen. Ook de aanmeldingen op de marathon lopen ver voor op de statistieken van 2010.

Bijlage: foto Lornah Kiplagat.

Noot aan de redactie (