ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Vooraankondiging Ontmoetingsplein 'Één informatiehuishouding'

30 sep 2011 om 10:06

De ministerraad heeft op 17 december 2010 het 'Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst' vastgesteld, dat de wensen uit het regeerakkoord om te besparen op de overheid belichaamt. De overheid moet meer als één concern gaan werken en ICT speelt daarin een grote rol. De bijbehorende i-Strategie verwoordt hoe ICT Rijksbreed zal worden ingezet. De i-Strategie wordt naar verwachting in november aan de Tweede Kamer verzonden en omvat een aantal actiepunten.

Verbeteren & centraliseren van informatiehuishouding

Naast het voortborduren op bestaande concepten als de Digitale Werkplek Rijk (DWR), zijn de inspanningen ook gericht op het verbeteren en centraliseren van de informatiehuishouding van de overheid. Een van de actiepunten is dan ook één informatiehuishouding voor de kerndepartementen. De concrete invulling van dit concept is belegd bij de Subcommissie Generieke Informatievoorziening (SGI) en staat onder voorzitterschap van Jaap Haenen (plaatsvervangend CIO van het ministerie van Financiën).

De ambitie is dat de kerndepartementen in 2015 digitaal werken, waarbij voor eind 2015 hun informatiehuishouding toegankelijk is voor iedere rijksambtenaar. Er is eenduidig beleid aangaande openbaarheid en digitale beschikbaarheid van overheidsinformatie, dat aansluit op bestaande wet- en regelgeving en het Open Databeleid.

Dialoog met de markt

Om de uiteindelijke vraagstelling vanuit het Rijk zo effectief mogelijk te maken, gaat de SGI graag de dialoog aan met de markt. De commissie bevindt zich deels nog in de planvormingfase en input vanuit de markt met ideeën die leiden tot een professionele vraagstelling kan hierbij helpen. In dat kader organiseert de SGI op donderdagmiddag 3 november een Ontmoetingsplein tussen Rijk en ICT-leveranciers.

Wat wordt er van de markt verwacht?

Aan de markt wordt gevraagd een A4 op te stellen, waarbij wordt ingegaan op:

1. Visie

+ op de ambitie van het Rijk

+ op een integrale aanpak van (1 van de 2) genoemde topics
2. Presentatie

+ over (1 of beide) genoemde topics aan de hand van een 'best practice' bij andere overheden, bank- of verzekeringswezen
+ met aandacht voor de do's en vooral de don'ts

Ter info: de betrokken partijen ontvangen de concrete topics in de briefing van 17 oktober a.s., zie ook onderstaand tijdpad.

Tijdpad

17 oktober Ontvangst input en instructies voor 1 A4 inspiratie 25 oktober Deadline indienen 1 A4 inspiratie
26 oktober Selectie van ontvangen A4's
27 oktober Communicatie richting (geselecteerde) marktpartners
3 november Ontmoetingsplein

De A4's inspiratie kunnen worden gestuurd aan Miranda Zwijnenburg (miranda.zwijnenburg@ictoffice.nl) onder vermelding van 'A4 inspiratie Ontmoetingsplein "Één informatiehuishouding"'. De deadline hiervoor is 25 oktober.

Let op: per inspiratieronde presenteren 2 marktpartners achtereenvolgens 10 minuten. Daarna volgt een dialoog van 10 minuten met de zaal, waarna de ronde voorbij is. Per inspiratieronde is er dus maximaal 10 minuten beschikbaar om in te vullen. In totaal zijn er 3 rondes en maximaal 6 inspiratiesessies van 10 minuten.