Vitens


Drinkwater in kop Overijssel en Noordoostpolder voortaan 'kleurloos'

Utrecht, 13 oktober 2011 - Op 17 oktober neemt Vitens een nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik in het drinkwaterproductiebedrijf in Sint Jansklooster. Hiermee wordt de van nature gelige kleur uit het water verwijder. Dit betekent dat er in de kop van Overijssel en de Noordoostpolder voortaan 'ontkleurd' water uit de kraan komt.

Gelig water
Ongeveer 34 duizend huishoudens en bedrijven in de gemeenten Noordoostpolder, Urk, Steenwijkerland en Zwartewaterland krijgen drinkwater uit drinkwaterproductiebedrijf Sint Jansklooster. Jaarlijks wordt hier 5 miljoen m3 grondwater gezuiverd en gedistribueerd. Het water wordt gewonnen uit de bodem in de omgeving van het drinkwaterproductiebedrijf. De bodem in deze gebieden bestaat voor een deel uit veengrond, die humuszuren bevat. Humuszuren zijn onschadelijke organische stoffen, maar ze geven het water wel een gelige tint. De gelige tint valt vooral op in sanitair met witte kleur.

Ontkleuring
Vitens heeft een speciale zuiveringsmethode ontwikkeld waarmee de gele tint uit het water kan worden gehaald. Dit proces noemen we ontkleuren. Voor het ontkleuren van het drinkwater heeft Vitens op het productiebedrijf in Sint Jansklooster 4 grote ketels neergezet. De humuszuren die het water geel kleuren worden samen met andere natuurlijke organische materialen in deze ontkleuringsketels verwijderd door middel van ionenwisseling. Dit gebeurt in een bed van harskorrels waarmee de ketels gevuld zijn. Een bijkomend voordeel is dat het verwijderen van de humuszuren zorgt voor een schoner leidingnet. Er hoeft bijvoorbeeld minder onderhoud te worden uitgevoerd.

Planning
Op 17 oktober worden de ontkleuringsketels in gebruik genomen. Hierdoor zal de gele kleur geleidelijk uit het drinkwater verdwijnen. Verder verandert de samenstelling van het water niet, dus klanten hoeven niets te ondernemen. Naar verwachting is het water eind oktober in de kop van Overijssel en Noordoostpolder helemaal kleurloos en daardoor nog beter van kwaliteit.

> Meer informatie over het ontkleurde water in Sint Jansklooster

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.