Siemens

Persbericht

Den Haag, zondag 16 oktober 2011

Flexibele en overzichtelijke energiedistributie met Sivacon railkanaalsystemen van Siemens

Infrastructure & Cities Sector Divisie Low & Medium Voltage

CD-K is een onderdeel van het Sivacon 8PS-railkanaalsysteem van Siemens en is speciaal bedoeld voor toepassingen tot 25 of 40 A. Het is een flexibele wijze van energievoorziening voor verlichtingsinstallaties en kleine energieverbruikers tot 16 A. Door toepassing van het CD-K railkanaalsysteem bespaart men tijd bij de aanleg van een elektrische installatie en minimaliseert men de kans op aansluitfouten. Toepassingsgebieden vindt men in o.a. warenhuizen, supermarkten, kantoorgebouwen, bouwmarkten en productiehallen als alternatief voor kabel, omdat de armaturen direct aan de rail worden opgehangen.

Wat opvalt, is het aansprekende design van het Sivacon railkanaalsysteem CD-K. Het is gemaakt van verzinkt staal en wordt standaard geleverd in een wit gelakte uitvoering (RAL 9002). De rail wordt veelal ingezet voor de energievoorziening van verlichtings- en noodverlichtingsarmaturen. Vanwege de robuuste uitvoering kunnen de armaturen direct aan het CD-K railkanaal worden opgehangen. Bovendien kan men de armaturen snel en eenvoudig op de rail aansluiten via een stekkerverbinding. Het ophangen van een kabelgoot, het trekken van kabels en het maken van lasverbindingen is hiermee overbodig geworden. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op de installatiekosten.

Het CD-K railkanaalsysteem gaat verder dan een verlichtingrailsysteem. Het is een type getest-systeem (TTA) en is te verkrijgen in uitvoeringen tot 8 actieve geleiders voor energieverdeling en sturingen: denk hierbij aan twee krachtgroepen of sturingen zoals 0-10V of KNX. De omhulling fungeert hierbij als aardgeleiding.

Het railkanaal wordt in 2- en 3 meter lengtes geleverd, met aftakopeningen om de halve of hele meter. De koppeling tussen de rails is snel en eenvoudig te realiseren door deze in elkaar schuiven en af te werken met een borgpen die er met de hand wordt ingedrukt. Er zijn diverse bevestigings- en ophangsystemen beschikbaar voor plafond, wand en verhoogde vloer. Aanpassingen zijn snel te realiseren en is een kwestie van omsteken.

De aftakconnectoren zijn codeerbaar en kunnen eventueel vooraf worden voorzien van kabel, smeltveiligheden, en/of GST18-stekker. Op deze connectoren kan men zelf af te takken fasen selecteren. Het aantal onderdelen en bestelnummers is daardoor overzichtelijk.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Low & Medium Voltage, Merijn Dijkema
Tel: (070) 333 2152, E-mail: merijn.dijkema@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/lowvoltage