Regelen werkgevers en werknemers het wel echt in de cao?

Persbericht van Wissenraet van Spaendonck

Seminar: Onbekend maakt onbemind; over geschillenregelingen in cao's

Tilburg, 14 oktober 2011 - Op 31 oktober a.s. organiseren Wissenraet Van Spaendonck en Universiteit van Tilburg het seminar 'Onbekend maakt onbemind; over geschillenregelingen in cao's. De bijeenkomst vindt plaats bij de Universiteit van Tilburg.

Ongewenste omgangsvormen, naleving van afgesproken werktijden, discussies over functie-indeling; een greep uit klachten die het leven op de werkvloer stevig kunnen beïnvloeden. Branches die hier actief informatie over geven, blijken ook daadwerkelijk ingeschakeld te worden bij geschilbeslechting. Maar in vele branches kiest men daar niet voor. Is dat erg? Reden om de regelingen verder onder de loep te nemen; is het opnemen van een geschillenregeling of controle orgaan in de cao enkel vulling of heeft het ook daadwerkelijk effect? Oftewel: regelen werkgevers en werknemers het wel ècht in de cao?

Uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en Wissenraet Van Spaendonck blijkt dat 80% van de cao's een geschillenregeling kent. Tijdens het seminar wordt ingegaan op de vraag hoe werkgevers en werknemers de regelingen kunnen gebruiken. Ook wordt de juridische visie op de nalevingmogelijkheden tijdens de middag belicht.Verder worden er bijdragen vanuit de praktijk geleverd door. Eddy Stam, oud cao onderhandelaar en beleidsadviseur bij de
Europese Metaalbewerkersbond vertegenwoordigd de werknemersvisie. Peter Loef (SNCU) spreekt namens werkgevers en legt uit hoe de uitzendbranche ervoor zorgt dat cao afspraken daadwerkelijk worden nageleefd. Prof. Dr. Antoine Jacobs van de Universiteit Tilburg zorgt voor het juridisch kader en gaat in op het oplossen van geschillen langs de juridische weg. Carmen de Jonge (Wissenraet Van Spaendonck) is dagvoorzitter van de middag.

*

Links:
http://www.vanspaendonck-wispa.nl/



Razende Robot Reporter