Gemeente Zwolle

Zwolle pakt fietsenchaos op Grote Markt aan

Fietsen die op drukke momenten verkeerd geparkeerd staan op de Grote Markt in Zwolle, het hart van de stad, worden vanaf medio oktober verplaatst naar nabijgelegen fietsenstallingen. De gemeente pakt op die manier de overlast aan die al jaren ervaren wordt vanwege de fietsenchaos op deze centrale plek in de Zwolse binnenstad.

Rondom de plek waar vaak `wildgeparkeerd' wordt zijn voldoende fietsenstallingen beschikbaar, is de redenering van de gemeente.

Gastvrije binnenstad

Zwolle zet al enige tijd in op een gastvrije binnenstad voor alle bezoekers. Daarbij hoort ook voldoende parkeergelegenheid, op of zo dicht mogelijk bij de plekken waar de bezoekers van de binnenstad dat willen. Verkeerswethouder René de Heer: "Voor fietsers hebben we de afgelopen jaren honderden éxtra stallingsplekken aangelegd direct in en om het winkelgebied. Sinds deze zomer hebben we daar in het hart van de stad ook nog ruim honderd extra mobiele stallingsplaatsen aan toegevoegd waar je op drukke momenten je fiets kwijt kan. Omdat we bijvoorbeeld ook voor mensen die slecht ter been zijn of blind en slechtziend een gastvrije binnenstad willen, is nu ook het moment aangebroken om fietsen die de doorgang blokkeren te verplaatsen naar een van onze stallingen."

Helpen

De wethouder geeft aan dat de afgelopen zomer op de locatie waar de fietsen voor de meeste overlast zorgen - op de driesprong van Oude Vismarkt, Grote Markt en Diezerstraat - `wildparkeerders' al aangesproken zijn. "We hebben op deze locatie toen door een promotieteam op de drukke zaterdagen fietsparkeerders vrijwillig verwezen naar onze beschikbare stallingsruimte. Bijvoorbeeld de mobiele fietsenstalling op het Grote Kerkplein. Dat is ongeveer vijftig meter lopen of fietsen. Veel mensen hebben daarop alsnog gebruik gemaakt van een van de vele honderden stallingplekken die we pal in ons winkelgebied hebben. Maar sommige mensen blijven de fiets neerzetten op een plek waar dat niet kan. Die gaan we nu `helpen' door hun fiets uit de weg te zetten, in een van onze stallingen", glimlacht de wethouder. "Overigens moeten ze zelf op zoek waar hun fiets precies door ons geparkeerd wordt", voegt De Heer daaraan toe.

Naastgelegen

Fietsen die verplaatst worden vanaf de kop Oude Vismarkt/Grote Markt worden in een van de drie naastgelegen stallingen gezet: óf in de stalling op het Grote Kerkplein óf in de stallingen op de Oude Vismarkt en het Gasthuisplein.

De verwachting van de gemeente is dat de `huiskamer van Zwolle', zoals de binnenstad ook wel eens genoemd wordt, door het verplaatsen van de fietsen voortaan nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Aan het einde van dit jaar beoordeelt de gemeente of het verplaatsen van de fietsen naar de naastgelegen stallingen effectief is.