Rochdale


17 oktober 2011

Twee nominaties voor Nieuwbouwprijs

Woningstichting Rochdale is dit jaar twee keer genomineerd voor de Nieuwbouwprijs, in de Kinkerbuurt én in de Fannius Scholtenbuurt.

Het betreft de renovatie van diverse woonblokken. Va een woonblok in de Kinkerbuurt (zie foto) zijn de gevels van de complexen in originele staat teruggebracht.

Renovatie Fannius Scholtenbuurt
Nadat in 1994 een groot-onderhoudsplan met verbeteringen voor het monumentale complex in de Kinkerbuurt was afgeketst op onvoldoende huurdersteun, vooral vanwege de noodzakelijke huurverhogingen, werd vanaf 2002 opnieuw gewerkt aan een hoog-niveau-renovatieplan. Het doel was om een grotere diversiteit te creëren in het woningaanbod. Na een proces van zeer intensief overleg tussen planvormers en bewoners, stemden de bewoners dit keer wel in met de plannen. Door het samenvoegen van de woningen en het creëren van meer woningdifferentiatie, is een variëteit aan sociale huurwoningen ontstaan. Het complex dat je op de foto ziet is inmiddels op verzoek van het stadsdeel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Renovatie Kinkerbuurt
Het andere renovatieproject betreft een groot aantal panden in de Fannius Scholtenbuurt in het Westerpark. Deze werden onderworpen aan hoog-niveau-renovatie omdat ze in slechte staat waren. De panden aan de Van Hogendorpstraat werden gerenoveerd volgens het `Beter Verbeteren'-programma, waarbij veel aandacht werd besteed aan het herstel van de oorspronkelijke architectuur en detaillering: gevels werden gereinigd, metselwerk en ornamenten hersteld en kozijnen, ramen en deuren werden vervangen en aangepast aan de huidige eisen, met behoud van de oorspronkelijke detaillering en uitstraling van de gevel.

Woonwensen
Tijdens de werkzaamheden werden diverse bestaande woningen samengevoegd ten behoeve van de nieuwe woningen, waarvan sommige een groter oppervlak kregen. Het merendeel van de huurders waarvan de woonwensen zijn meegenomen in het ontwerp van de nieuwe appartementen, zijn teruggekeerd in de nieuwe woningen. Deze (zowel koop- als huurwoningen) zijn uitgevoerd als twee- en drie- kamerappartementen en vierkamer-maisonnettes. Mensen kunnen ook stemmen op hun favoriete project op nieuwbouwprijs.nl.

Op 27 oktober wordt het winnende complex bekendgemaakt.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, M 06 - 212 58 004 of mail ndeleeuw@rochdale.nl. Op vrijdag kunt u terecht bij Joram Bronwasser, communicatieadviseur. M 06 519 38 337 of mail jbronwasser@rochdale.nl.