Siemens

Persbericht

Den Haag, donderdag 13 oktober 2011

Home Automation-systeem van Siemens kan tot 30 procent energie besparen

Synco Living registreert verbruiksgegevens voor energie en water

Siemens Building Technologies breidt haar Home Automation-systeem Synco Living uit met de twee nieuwe woningcentrales QAX903 en QAX913. Daarmee kunnen verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), verlichting en zonwering in woningen intelligent worden aangestuurd. Met de nieuwe centrales kan het energieverbruik in woningen tot wel 30 procent worden teruggedrongen zonder concessies te doen aan comfort en gevoel van behaaglijkheid. De twee woningcentrales bieden elk een geïntegreerde registratie van energie- en waterverbruiksdata, wat met name ook interessant is voor eigenaars en beheerders van huurwoningen in appartementencomplexen.

Synco Living, het energiezuinige Home Automation-systeem van Siemens Building Technologies, biedt met de integratie van verbruiksdataregistratie nu ook features waarvan verhuurders en beheerders van appartementencomplexen profiteren. De nieuwe Synco-Living-woningcentrales QAX903 en QAX913 verzamelen de verbruiksgegevens van verwarming en verkoeling, warm en koud water, gas en elektriciteit, waarbij voor de registratie naar keuze M-bus- of pulstellers kunnen worden gebruikt. Beheerders hebben minder kosten aan de registratie van verbruiksgegevens, omdat de informatie via internet kan worden uitgelezen en eenvoudig verder kan worden verwerkt. Afrekeningen bij wisseling van huurders, maar ook de jaarlijkse afrekening van bijkomende kosten kunnen daarmee sneller worden gemaakt, omdat het uitlezen van de gegevens niet meer op locatie hoeft te worden gedaan.

Meer comfort, minder energieverbruik

De twee nieuwe woningcentrales hebben elk een andere functie-omvang. Voor toepassingen waar HVAC-regeling en registratie van verbruiksgegevens voldoende zijn, biedt Siemens met de centrale QAX903 een kosteneffectieve oplossing. De centrale QAX913 biedt extra functies op het gebied van veiligheid en comfort, doordat ze is uitgerust met contacten voor deur- en raambewaking en doordat rook- en watermelders kunnen worden geïntegreerd. Daarnaast kunnen bewoners met de QAX913 op comfortabele wijze de zonwering bedienen en beschikken ze over automatische lichtregeling met verschillende voorgeprogrammeerde scenarios, aanwezigheidssimulatie en sensor-schrikverlichting.

Door de hoognauwkeurige en vraagafhankelijke individuele ruimteregeling en verschillende andere energiebesparende functies zoals individueel instelbare tijdprogrammas, instelbare waarden (z.g. setpoints) en de afwezigheidsfunctie kan Synco Living het energieverbruik in woningen tot wel 30% helpen reduceren, zonder dat dit ten koste gaat van comfort en gevoel van behaaglijkheid. Het systeem voldoet daarmee aan de eisen van efficiëntieklasse A voor gebouwen conform EN 15232.

Omdat de woningcentrales via de communicatiestandaard KNX met de perifere apparatuur communiceren en de meeste van deze apparaten op batterijen werken, blijven de bekabelingskosten voor installatie en bedrijf van het systeem beperkt. Daardoor kan Synco Living ook flexibel worden uitgebreid en eenvoudig aan veranderende behoeften worden aangepast.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, Johan Boom
Tel: (070) 333 7925, E-mail: johan.boom@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/sbt